Srovnání metod PCR vhodných k identifikaci kvasinek v potravinách

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Táto bakalárska práca sa zaoberá identifikáciou kvasiniek metódou PCR v potravinách. Zahrňuje základné informácie o kvasinkovej bunke. Stručne popisuje molekulárne metódy identifikácie kvasiniek. Kvasinky sú rozhodujúcim činitežom v mnohých dôležitých prírodných i priemyselných bioprocesoch ako aj v kazení potravín. Klasické metódy zahrňujú morfologické a biochemické testy, ktoré sú však časovo náročné. Rýchla detekcia a identifikácia kvasiniek je potrebná k stanoveniu ich priaznivých a škodlivých účinkov v produkcii a kazení potravín.
This bachelor´s thesis deals with identification of yeasts by PCR method in foods. It includes basic information about yeast´s cell. There are elaborated molecular methods of yeast identification. Yeasts are crucial agents in many important natural and industrial bioprocesses as well as in spoilage of foods. Classical methods include morphological and biochemical tests, which are time consuming. The rapid detection and identification of yeasts is necessary for assessment of their beneficial and harmful roles in the production and spoilage of foods.
Description
Citation
ZOVČÁKOVÁ, M. Srovnání metod PCR vhodných k identifikaci kvasinek v potravinách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Biotechnologie
Comittee
prof. Ing. Mojmír Rychtera, CSc. (předseda) prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (místopředseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (člen) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) prof. RNDr. Milan Potáček, CSc. (člen)
Date of acceptance
2008-06-26
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. 4. Diskuse: prof. Rychtera: Je možno touto metodou identifikovat svrchní a spodní pivovarské kvasinky?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 3 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO