Kalibrace digitálního fotoaparátu pro účely měření jasu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá kalibrací digitálního fotoaparátu pro účely měření jasu. Cílem práce je vytvoření aproximačních kalibračních funkcí pro výpočet jasu. V první části práce je uveden rozbor základních světelně-technických parametrů, principu měření jasu a vlastností digitálních fotoaparátů pro tyto účely. Důležitým tématem je přizpůsobení digitálního fotoaparátu jako měřiče jasu. Dále je zde popsána příprava pracoviště pro kalibraci, zejména potřebné přístroje. V poslední části jsou uvedeny nalezené kalibrační funkce pro vybrané světelné zdroje a jejich vzájemné porovnání.
The thesis deals with the calibration of a digital camera for a purpose of luminance measurement. The aim is to create calibration approximation functions allowing the calculation of luminance. The first part analyses the basic light-technical parameters, as well as the principle of luminance measurement and the features of digital cameras for this purpose. An important issue, introduced in the present thesis, is to adapt a digital camera as a luminance meter. Furthermore, there is a description of the preparation of a site for the calibration, including necessary devices. The last part is dedicated to define the acquired calibration functions for the respective light sources and their mutual comparison.
Description
Citation
VOLEK, M. Kalibrace digitálního fotoaparátu pro účely měření jasu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vladimír Blažek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Raček, CSc. (člen) Ing. Martin Štefanka, Ph.D. (člen) doc. Dr. Ing. Jiří Gurecký (člen) doc. Ing. Petr Krejčí, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-15
Defence
Student plynule prezentoval svoji bakalářskou práci. Nejprve se věnoval popisu použitých měřicích přístrojů a měřících metod. Poté komisi seznámil s vypočtenými hodnotami a popsal přínos své práce. Posudky přečetl doc. Baxant a položil studentovi otázky k obhajobě. Student na položené otázky bez problémů odpověděl. Doc. Krejčí položil studentovi dotaz ohledně získání informace od jednotlivých pixelů čipů. Student za pomoci nákresu na tabuli odpověděl. Doc. Baxant měl ke studentovi doplňující otázky ohledně zdrojů rušení při dlouhých expozicích, student na položený dotaz neodpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO