Analýza fotovoltaických článků pomocí fotoluminiscence

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá analýzou solárních článků pomocí metody fotoluminiscence. Metoda fotoluminiscence je založena na principu vybuzení luminiscenčního záření v materiálu solárního článku pomocí vnějšího budícího světelného zdroje. Touto metodou lze detekovat různé typy poruch v materiálu. Hlavním cílem práce je návrh a realizace měřicího pracoviště defektů solárních článků, které je založeno na této metodě. Pro vybuzení luminiscence se využívá LED pole. Pro detekci luminiscence se využívá CCD kamera s optickým IR filtrem. Pro odfiltrování budícího záření se využívá kotoučová clona s optickou závorou. Nejdříve jsou měřením ověřovány a charakterizovány parametry a možnosti realizovaného pracoviště jako je např. dosažitelná rychlost otáčení clony a odezva optické závory. V závěru je na měřicím pracovišti testována detekce luminiscenčního záření solárních článků. Naměřené snímky jsou pak porovnány s metodou elektroluminiscence.
This thesis deals with the analysis of solar cells by photoluminescence method. Photoluminescence method is based on the excitation of luminescence radiation of the solar cell material by an external excitation light source. This method can detect various types of defects in the material solar cells. The main objective is the design and realization of a measuring system defects of solar cells, which is based on this method. For excitation of luminescence is used LED array. For the detection of luminescence is used CCD camera with IR optical filter. To filter out the excitation light radiation is used disc screen and optical interrupter. The parameters and options of this measuring system are verified and characterized by test measuring for example the achievable rotation speed of screen and response of optical interrupter. At the end is tested detection of luminescence radiation of solar cells in the measuring system. The measured images are compared with the method of electroluminescence.
Description
Citation
BAURA, T. Analýza fotovoltaických článků pomocí fotoluminiscence [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektrotechnická výroba a management
Comittee
prof. Ing. Jaromír Kadlec, CSc. (předseda) doc. Ing. Josef Jirák, CSc. (místopředseda) Ing. Jiří Luňáček, Ph.D., MBA (člen) Ing. Karel Pospíšil (člen) doc. Ing. Petr Křivík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-05
Defence
Diplomant seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením své diplomové práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Otázky u obhajoby: Které hladiny nejvíce ovlivňují generačně-rekombinačním proces? Jaká je přibližná čistota křemíku vyrobeného Czochralského metodou? Co způsobuje železo ve fotovoltaickém článku?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO