Posouzení finanční výkonnosti podniku pomocí analýzy časových řad

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská
Abstract
Práce je zaměřena na ohodnocení výkonnosti firmy pomocí časových řad na základě podkladů z účetnictví firmy Wera Werk, s. r. o. V jedné z části se věnuje dvěma teoretickým aspektům, ke kterým na jedné straně patří ukazatele finanční analýza a na druhé časové řady. Následně jsou tyto poznatky využity při analýze účetních dat organizace (Rozvahy a Výkaz zisku a ztrát). Praktická část se zabývá výpočtem jednotlivých vybraných ukazatelů finanční analýzy za sledovaná období. Tím, že jsou data vybrána za několik po sobě jdoucích období vytváří časové řady, které jsou vyrovnány pomocí regresní analýzy. To vše je spojeno s předpověděním trendu. Po provedení těchto krků a zhodnocení zpracovaných dat dochází k rozboru vzniklých problémů. Završením celé práce je nalezení východiska z nepříznivé situace nebo zlepšení dosavadního stavu. V této sekci jsou nastíněny i podmínky nutné pro realizaci daného plánu s předběžným stanovením nákladů, které by vznikly při realizaci.
The aim of the present thesis is to apraise of a company performance by time series. The data sources for the appraisal are materials provided by Wera Werk, s. r. o. accounting department. The first part of the thesis focuses on two theoretical aspects: a financial analysis and time series. The pieces of knowledge gained from the theoretical parts are used for the financial accounting data analysis of the company (balance sheet, profit and loss statement). The practical part of the thesis deals with the calculation of selected financial indicators over a given time period. By selecting the data from a sequence of time periods, the time series are created. The regression analysis is then applied to predict the trend. After taking all the above mentioned steps and evaluating the processed date, the arisen problems are analyzed. The last part of the thesis aims at finding solutions to the possible problems or improving the existing situation. In this part the terms for the plan execution are outlined. The determination of expenses resulting from the plan execution is included.
Description
Citation
SEDMERA, T. Posouzení finanční výkonnosti podniku pomocí analýzy časových řad [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Manažerská informatika
Comittee
prof. Ing. Jiří Dvořák, DrSc. (předseda) doc. Ing. František Bartes, CSc. (místopředseda) Ing. Helena Hanušová, CSc. (člen) Ing. Karel Doubravský, Ph.D. (člen) Ing. Petr Mihola (člen)
Date of acceptance
2008-06-19
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO