Alternativní využití biomasy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce popisuje možnosti zpracování biomasy na ušlechtilejší formy paliv a jejich využití. V první části jsou popsány zdroje biomasy, tedy možnost cíleně pěstovat plodiny nebo využívat různých vhodných odpadů. Druhá část obsahuje popis technologií, jak lze biomasu přepracovat na syntézní plyn, metanol, etanol, bioplyn a bionaftu. Jsou uvedeny výnosy zmíněných ušlechtilých paliv z jednotlivých plodin a technologií. Třetí část se věnuje zařízení, kde lze ušlechtilejší formy paliv použít. Jedná se o klasickou teplárnu s protitlakou nebo kondenzační odběrovou turbínou, paroplynovou teplárnu, kogenerační jednotku s mikroturbínou, kogenerační jednotku se spalovacím motorem a kogenerační jednotku s palivovým článkem. Na konci kapitoly je provedeno srovnání jednotlivých zařízení při použití různých paliv.
This bachelor´s thesis describes the options of the processing biomass on the nobler fuels and their using. In the first part are described the sources of biomass so the option targeted grow crops or use different convenient wastes. The second part contains a description of the technology, how to revise the biomass to synthesis gas, methanol, ethanol, biodiesel and biogas. They are given yields on already mentioned high-grade fuels from individual crops and technologies. The third part deals with device where it is maybe to use nobler forms of fuels. It is going about traditional heating plant with back pressure or condensing extraction turbine, steam heating plant, a cogeneration unit with micro turbine, a cogeneration unit with combustion engine and a cogeneration unit with fuel cells. At the end of the chapter is a comparison of the different devices when using different fuels.
Description
Citation
HORNOCH, R. Alternativní využití biomasy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vladimír Blažek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (člen) Ing. Martin Štefanka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-14
Defence
Student seznámil komisi s obsahem své bakalářské práce. Ing. Štefanka vyzval studenta ke srovnání energetické bilance automobilu využívajícího jako palivo vodík s automobilem na naftu. Diplomant na otázku odpověděl. Doc. Baxant položil dotazy: „Zpracovával jste náklady na obdělávání jednotlivých zemědělských plodin?“ „Jaká je účinnost akumulace sluneční energie prostřednictvím fotosyntézy?“ Student na otázku odpovědět nedokázal, zodpověděl však dotazy týkající problematiky zpracované v práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO