Simulátor poruch elektrických strojů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem bakalářské práce je vytvoření laboratorní úlohy na problematiku vibrodiagnostika točivých elektrických strojů. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou informace týkající se elektrických točivých strojů, jejich poruch a technické diagnostiky. Mezi ně patří mimo jiné vibrodiagnostika, kterou se v této práci zabývám. V praktické části je navržena laboratorní úloha na vibrodiagnostiku točivých elektrických strojů, u které je názorně ukázáno jaký vliv mají vibrace na stroj v provozu. V úloze je používán asynchronní motor 1LA7080 , vibrometr MV-5L a bezkontaktní otáčkoměrem UNI-T UT372. Druhá úloha je na diagnostiku rozběhového proudu. Zde bude analyzován rozběhový proud motoru s rotorovou nesymetrií 1LA7080 a rotorovou symetrií 1LA7090. Na těchto motorech bude ukázáno, jaký vliv mají proudové zákmity na magnetické pole motoru ve vzduchové mezeře.
The goal of this bachelor’s thesis is the laboratory task focused on vibrodiagnostics of rotating electrical machines. The thesis is divided into theoretical and practical part. The theoretical part is made of information related to rotating electrical machine mainly its faults and technical diagnostics. Besides that the vibrodiagnostics is involved into the theoretical part as well. The practical part deals with the design of laboratory task focused on vibrodiagnostics of rotating electrical machines. There is shown how vibrations influence the machine during the operation. There is used asynchronous machine 1LA7080 and vibrometer MV-5L and noncontact tachometer UNI-T UT372 for this experiment. The second task is the starting current diagnostics. The starting current ofthe engine with the rotor asymmetry 1LA7080 and rotor symmetry 1LA7090 is going to be analyzed here. On these engines will be shown, how current flicks affectthe magnetic field of the engine in the air gap.
Description
Citation
KRÁTKÝ, M. Simulátor poruch elektrických strojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Evžen Haluzík, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (člen) Ing. Jan Škoda, Ph.D. (člen) doc. Ing. David Topolánek, Ph.D. (člen) doc. Dr. Ing. Jan Kyncl (člen) doc. Dr. Ing. Zdenek Medvec (člen)
Date of acceptance
2012-06-14
Defence
Student prezentoval svoji práci na téma: Simulátor poruch elektrických strojů . V prezentaci popsal jednotlivé cíle práce a výsledky, kterých dosáhl. Na otázky položené vedoucím práce a oponentem student pohotově odpověděl. Otázky položené doktorem Topolánkem student odpověděl se zaváháním a na otázku docentem Kynclem neodpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO