Bezdrátová senzorová síť

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bezdrátové senzorové sítě (WSN) se skládají z kombinace několika výkonných zařízení (označovaných jako „base stations“ nebo „sink“, dále základna) a velkého počtu (1000 - 1000000) levných zařízení (označovaných jako „nodes“, dále uzly) s extrémně omezenou výpočetní sílou, pamětí a energií. Jednotlivé uzly jsou vybaveny snímačem okolního prostředí. Data zaznamenaná snímači jsou lokálně předzpracována a poté zasílána základně k dalšímu zpracování. Využití WSN je očekáváno v široké škále oblastí. Cílem práce je rozebrat možnosti realizace bezdrátového přenosu digitalizovaných údajů ze senzorů. Práce zahrnuje a srovnává: Wi – Fi, WiMAX, ZigBee, GPRS, rádiovou síť a IrDA. Navrhne se bezdrátová síť pro sběr dat z čidel domácí čističky odpadních vod na území malé vesnické aglomerace s přenosem dat do centrálního dispečinku. Navrhne se několik alternativ a porovnají se jejich vlastnosti a možnosti.
Wireless sensor network (WSN) consist of a mesh of a several powerful devices (denoted as base stations or sink) and a high number (1000 - 1000000) of a low-cost devices (denoted as nodes or motes), which are severely constrained in processing power, memory and energy. The nodes are equipped with an environment sensor. Events recorded by the sensor nodes are locally aggregated and then forwarded to a base station for further processing. WSNs are expected to be in wide use for a multitude of different scenarios. Project target is to analyse possibility of wireless transfer of digitalised data from sensors. Work contains and compares: Wi-Fi, , WiMAX, ZigBee, GPRS, radio net and IrDA. The work will design a wirelless network with data collection from sewerage plant sensors in small rural agglomeration and transfer data to the central dispatching. The work will suggest several options and compare their advantages and disadvantages.
Description
Citation
HRUŠKA, M. Bezdrátová senzorová síť [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Jiří Mišurec, CSc. (předseda) prof. Ing. Andrej Lúč, CSc. (místopředseda) Ing. Pavel Hanák, Ph.D. (člen) Ing. Martin Koutný, Ph.D. (člen) Ing. Martin Sýkora (člen) doc. Ing. Jiří Hošek, Ph.D. (člen) Ing. Mojmír Jelínek (člen)
Date of acceptance
2009-06-16
Defence
Na s. 40 vylučujete použití technologie IrDA. Uveďte jaký je typický dosah této technologie a dále uveďte s jakou technologií jste si ji spletl. Uveďte a zdůvodněte použitý postup návrhu sítě. Dále vysvětlete proč v návrhu uvažujete také technologii Wi-Fi a popište jak budete řešit případnou spolupráci technologií ZigBee a Wi-Fi. Byla nějaká zařízení propojena pomocí Wi-Fi? Jak se vyjádříte k oponentské výtce ohledně plagiátorství?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO