Zachytávání a ukládání CO2

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Hlavním cílem této práce je objasnění metod zachytávání a ukládání CO2 jako jedné z možností omezení globálního oteplování. V první části je podrobněji rozebrán jev označovaný jako skleníkový efekt, je popsán jeho princip, účinky na klimatické změny, hlavní faktory zvyšující jeho intenzitu a jejich možné snižování. Kostrou druhé části je popis technologií a metod zachytávání a ukládání CO2, jednotlivé kroky těchto procesů a v neposlední řadě také možný vývoj do budoucna. Další kapitola pojednává o pilotních výzkumných programech a aplikaci zmíněných technologií v praxi. Poslední část této práce je věnována ekonomické stránce řešené problematiky.
The main objective of this work is to clarify the methods for CO2 capture and storage as an option to limit global warming. The first part is further explained by a phenomenon known as the greenhouse effect, there is illustrated his principle, the effects of climate change, the main factors increasing its intensity and its possible reduction. Framework of the second part is description of the technologies and methods of CO2 capture and storage, the individual steps in these processes and also the possible development in the future. Next chapter discusses the pilot research programs and application of referred technologies to in practice. The last part of this work is devoted to the economical aspect of the problems.
Description
Citation
ODLOŽILÍK, M. Zachytávání a ukládání CO2 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojní inženýrství
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Skála, CSc. (předseda) doc. Ing. Jiří Pospíšil, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jan Fiedler, Dr. (člen) Ing. Jiří Martinec, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Škorpík, Ph.D. (člen) Ing. Martin Lisý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-18
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO