Analýza retinálních snímků se zaměřením na detekci vrstvy nervových vláken

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Úkolem této práce je teoreticky zpracovat systém a vytvořit program v prostředí Matlab sloužící k detekci výpadku vrstvy neuronových spojení na sítnici oka. První část se zabývá přístupem k problému analýzou dat ve frekvenční oblasti a výsledky s použitím filtrů postavených na statistickém výskytu určitých frekvencí v daných vzorcích. Druhá část dále pojednává o použití sytému gaborových filtrů pro detekci přítomnosti sledovaných vláken a statistické výsledky dosažené s jejich pomocí.Na výsledných parametrech je poté vytvořen analyzační program.
Goal of this work is to theoretically develop and then program a system in Matlab environment to be used as a detection tool for layer of retinal neuron pathways . First part engages oneself upon the problem of analysis within spectral plane and results of using filters conceived upon statistical occurrences of certain frequencies in used samples. Second part than deals with use of gabor filters to detect neuron pathways and the statistical results gained by their use. Based on the results an analysis tool was programmed.
Description
Citation
SPÁČIL, M. Analýza retinálních snímků se zaměřením na detekci vrstvy nervových vláken [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Aleš Drastich, CSc. (předseda) doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D. (místopředseda) Ing. Josef Halámek, CSc. (člen) Ing. Ondřej Číp, Ph.D. (člen) Ing. Martin Vítek, Ph.D. (člen) doc. MUDr. Iva Slaninová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-07
Defence
1. Úvodní přednáška 2. Čtení posudků 3. Rozprava Otázka oponenta: Čím si vysvětlujete, že při zvyšování počtu příznaků klesá přesnost klasifikace? Student odpověděl na otázku. Otázku položil doc. Kolář: Neuronová síť a příznaky - vliv na klasifikaci? Student odpověděl na otázku. Otázku položil Ing. Halámek: Kolik snímků jste klasifikoval? Jak jste vyhodnocoval úspěšnost? S kolika vzorky jste testoval neuronovou síť? Student odpověděl na otázku. Otázku položil doc. Drastich: Co si představujete pod pojmem prostorově invariantní profil, který se často v práci objevuje? Student odpověděl na otázku. Otázku položil doc. Drastich: Jaké máme druhy rozlišení? Co je prostorové rozlišení? Student odpověděl s malou pomocí komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO