Metody návrhů počítačových sítí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce se zabývá problematikou vhodného návrhu počítačové sítě pro středně velkou infrastrukturu, jejím zabezpečením a následnou realizací směrovače s firewallem. Tento hraniční prvek bude schopný plnit základní úkony řízení síťového provozu mezi vnitřní a vnější sítí. V této práci je stručně provedena analýza modelu OSI a podrobněji jsme se zaměřili na model TCP/IP. Dále naše práce obsahuje popis a nastiňuje význam nejčastěji používaných prvků v daném typu sítě a jejich přínos pro zabezpečení. Následuje popis tří nejběžněji používaných topologií v daném typu infrastruktury. Na základě zjištěných informací je vybrána a analyzována nejvhodnější topologie a to především z bezpečnostního hlediska. Výsledkem toeretické části práce je návrh modelu sítě. V praktické části jsou některé nabyté poznatky otestovány a implementovány v reálném nasazení. Pro realizaci a otestování byla použita technologie virtualizace, pomocí které jsme nakonfigurovali router s firewallem, představující hraniční prvek, který odděluje vnitřní síť od vnějšího prostředí Internetu.
Bacherol‘s thesis deals with a topic of a suitable computer network design for a mid-sized infrastructure, its security and router and firewall realization. This boundary element is able to manage basic processes of network controlling between inner and outer network. There is a brief analysis of OSI model but we focused our attention on TCP/IP model more closely. Our project includes description and outlines an importance of the most common elements of the particular network type and their contribution to the security. Description of the three most frequent topologies of the infrastructure type follows. On the basis of the found information, we have chosen and analysed the most suitable topology from the security point of view. The result of the theoretical part is a network model proposal. In the practical part, some our findings are tested and implemented in a real setting. We used a technology of virtualization for the final realization and testing. Thanks to the virtualization used for realization and testing, we could configure the router and the firewall, which are boundary elements that separate the inner network from the Internet.
Description
Citation
BOŽEK, M. Metody návrhů počítačových sítí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
doc. Ing. Vít Novotný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Kamil Říha, Ph.D. (místopředseda) Ing. David Kubánek, Ph.D. (člen) Ing. Stanislav Uchytil, Ph. D. (člen) Ing. Ivan Míča, Ph.D. (člen) Ing. Vít Daněček (člen)
Date of acceptance
2009-06-17
Defence
Proč jste se zaměřil na útoky odepření služby?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO