Stanovení kyseliny fytové v pivovarských surovinách

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
V diplomové práci jsou uvedeny chemické i fyzikální vlastnosti kyseliny fytové, její pozitivní i negativní vliv na zdraví lidí, na využitelnost látek v lidském organismu a dále její možné využití v potravinářském průmyslu. Dále jsou zmíněny metody pro analýzu kyseliny fytové v krmivářském i potravinářském průmyslu. V diplomové práci jsou uvedeny vlastnosti analyzovaných surovin, pro analyzovanou surovinu slad také technologický postup jeho výroby. Pro přímé stanovení kyseliny fytové v obilce ječmene a ve sladu byla použita metoda ITP – izotachoforéza. V diplomové práci jsou uvedeny výsledky stanovení kyseliny fytové u ošetřených a neošetřených variant ječmene a sladu u 6 různých odrůd ve 4 zkušebních stanicích a to pro sklizně v letech 2006 a 2007. V závěrečné práci byly porovnány obsahy kyseliny fytové u různých odrůd u ošetřených i u neošetřených variant ječmene i sladu vždy v rámci jedné zkušební stanice. Dále byly porovnány obsahy kyseliny fytové vždy u jedné odrůdy ve všech zkoumaných zkušebních stanicích. V práci jsou uvedeny také poklesy množství obsahu kyseliny fytové po sladování. Metoda ITP byla vyhodnocena jako metoda rychlá a poměrně jednoduchá. Pro získání obsahu kyseliny fytové byla využita také metoda pomocí testů od komerční společnosti. V diplomové práci jsou zobrazeny výsledky stanovení obsahu kyseliny fytové u neošetřené varianty ječmene a sladu ve dvou zkušebních stanicích, rok sklizně 2007. Dále je v této práci uvedeno porovnání obsahu kyseliny fytové u různých odrůd v dané zkušební stanici. Metoda pomocí testů byla vyhodnocena jako metoda orientační. V této práci je uvedeno srovnání obsahu kyseliny fytové získané měřením v letech 2006 a 2007. V diplomové práci je také porovnání ITP s metodou uskutečňovanou pomocí testů ve dvou zkušebních stanicích pro 5 neošetřených odrůd ječmene i sladu pro sklizeň 2007.
This diploma work discusses the chemical and physical characteristics of phytic acid, its positive and negative influence on people’s health, on the substances usability in the human organism and also its possible use in the food industry. Methods for analyzing phytic acid in the feed and food industry are also discussed. This diploma work also states the characteristics of analyzed raw materials and, for the analyzed raw material malt, it also covers the technological procedure for its production. For direct determination of phytic acid in barley caryopses and in malt, the isotachophoresis (ITP) method was used. This diploma work contains results of phytic acid determination in treated and untreated barley and malt variants by 6 different varieties in 4 test stations - specifically for harvests during the years 2006 and 2007. The final work contains comparisons of phytic acid content in different varieties of treated/untreated barley and malt variants. Comparisons are always within a single test station. Comparison are also included of phytic acid content for single varieties (across all examined test stations). This work furthermore, presents decreases in phytic acid content after malting. The ITP method was evaluated as quick and relatively simple. A method by using tests (from a commercial company) for obtaining phytic acid content was also used. This diploma work lists results of phytic acid content determination in untreated barley and malt variants at two test stations, for the year of harvest 2007. Further, this work contains a comparison of phytic acid content in different varieties for the given test station. The method by using tests was evaluated as a orientation method. This work states comparisons of phytic acid content obtained by measurements during the years 2006 and 2007. The diploma work also compares ITP with the method realized by using tests in two test stations for 5 untreated varieties of barley and malt for 2007 harvest.
Description
Citation
STRNADOVÁ, B. Stanovení kyseliny fytové v pivovarských surovinách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) prof. RNDr. Milan Potáček, CSc. (člen) prof. Ing. Jan Goliáš, DrSc. (člen) prof. Ing. Mojmír Rychtera, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen)
Date of acceptance
2008-06-12
Defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. 4. Diskuse: prof. Goliáš: U sloupcových grafů by bylo vhodné doplnit směrodatné odchylky. Kolikrát jste dané vzorky měřila? doc. Márová: Projevila se na obsahu kyseliny fytové aplikace fungicidu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 1 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO