Vyhledávání CpG ostrůvků v genomu eukaryotických organismů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce se zabývá vyhledáváním CpG ostrůvků v DNA. V teoretické části je popsána struktura a složení deoxyribonukleové kyseliny, chromosomů a genů. Jsou zde uvedeny základní informace o lidském a šimpanzím genomu a vysvětlení CpG ostrůvků. Praktickou část tvoří program, který vyhledává úseky CpG ostrůvků v sekvencích, zobrazí je a uloží. Součástí práce je analýza genů společných u Homo sapiens, Pan troglodytes, Mus musculus a Bos taurus.
Bachelor thesis deals with searching CpG islands in DNA. The theoretical part describes the structure and composition of deoxyribonucleic acid, chromosomes and genes. There is basic information about human and chimpanzees genome and specification of CpG islands. Practical part consists of a program that searches for CpG islands in sequences, it displayes and saves it. This work includes analysis of genes which are common for Homo sapiens, Pan troglodytes, Mus musculus and Bos taurus.
Description
Citation
URBÁNKOVÁ, K. Vyhledávání CpG ostrůvků v genomu eukaryotických organismů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Aleš Drastich, CSc. (místopředseda) Ing. Denisa Maděránková, Ph.D. (člen) MUDr. Zuzana Nováková, Ph.D. (člen) Mgr. Daniel Vlk, CSc. (člen)
Date of acceptance
2012-06-14
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Studentka odpověděla na otázky oponenta a členů komise. Mgr. Vlk: V kterých částech genomu se vyskytují CG sekvence. doc. Kolář: Význam parametrů vstupujících do algoritmu. MUDr. Nováková: Jak je probádán genom použitých organismů? Studentka obhájila bakalářskou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO