Optimalizovaná metodika umístění kaliperů pro ultrazvukové měření nuchální translucence

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zaměřuje na výzkum metod pro prvotrimestrální screening vrozených vývojových vad plodu. V literární rešerši jsou popsány ultrazvukové markery aneuploidie, algoritmus prvotrimestrálního screeningu a stručná charakteristika chromozomálních aberací diagnostikovatelných v I. trimestru těhotenství. Nuchální translucence je nejdůležitějším markerem aneuploidie v I. trimestru a práce se dále zabývá jejím měřením podle současně používané metodiky, která byla vytvořena Nadací fetální medicíny (FMF). Cílem je popsat limitace této metodiky a vysvětlit nepřesnosti, které vznikají v důsledku doporučení FMF. Největším nedostatkem této metodiky je vliv parametrů nastavovaných na ultrazvukovém přístroji před a během vlastního měření, proto je třeba vytvořit novou metodiku, která tímto nebude ovlivněna. Na základě znalosti vlivů jednotlivých parametrů je vytvořena nová metodika, která nezávisí na změně nastavení parametrů ultrazvuku. V závěru práce je provedena studie, která srovnává směrodatné odchylky výsledků měření podle obou metodik.
This thesis focuses on the research of methods for first trimester screening of congenital defects of the fetus. Ultrasound markers of aneuploidy, the algorithm of the first trimester screening and brief description of chromosomal aberrations diagnosable in the first trimester of pregnancy are described in the literature search. Nuchal translucency is the most important marker of aneuploidy in the first trimester and the work also deals with the measurement methodology currently used, which was created by the Fetal Medicine Foundation (FMF). The aim is to describe the limitations of the methodology and explain inaccuracies that arise due to FMF recommendations. The biggest drawback of the methodology is the influence of parameters set on ultrasound machines before and during the actual measurement, therefore it is necessary to come with new methodology not affected by them. The new methodology is based on the knowledge of the parameter influence and is independent of parameter settings of ultrasound machines. The final part of the thesis includes a study comparing the standard derivation of measurement results in both methods.
Description
Citation
KOLÁŘOVÁ, D. Optimalizovaná metodika umístění kaliperů pro ultrazvukové měření nuchální translucence [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
prof. Ing. Ivo Provazník, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jana Kolářová, Ph.D. (místopředseda) Ing. Milan Blaha, Ph.D. (člen) doc. MUDr. Zdeněk Wilhelm, CSc. (člen) MUDr. Lenka Forýtková, CSc. (člen)
Date of acceptance
2012-06-14
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Studentka obhájila bakalářskou práci a odpověděla na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO