Technologie zápustkového kování držáku blatníku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce pojednává o problematice zápustkového kování. Je zde zpracována podrobná literární studie, ve které jsou podklady pro vypracování zadané součásti – držáku blatníku. Jsou zde uvedeny možnosti dělení výchozího polotovaru, druhy maziva, konstrukce ideálního předkovku nebo různé druhy tvářecích strojů pro zápustkové kování. V další části diplomové práce je zpracována technologie zápustkového kování na klikových kovacích lisech. V této části je zpracován výkres výkovku a jeho zařazení dle složitosti tvaru. Dále se diplomová práce zabývá ekonomickou částí, ve které jsou stanoveny jednotlivé náklady na výrobu, ze kterých je určena nákladová cena jednoho výkovku.
The diploma thesis deals with problems of drop forging. A detailed literary study is prepared in this work, in which there are data for working out the specified component – mudguard holder. There are options for cutting the semi-product, types of lubricants, construction of ideal preform or different kinds of forging machines for drop forging. The next part of this thesis is about technology of drop forging on crank forging presses. This section is aimed on technical drawing of the forging and its classification by the complexity of the shape. Furthermore, the thesis deals with the economic part, setting out the individual costs of the production from which the cost price of a forging is determined.
Description
Citation
ONDRÁČEK, M. Technologie zápustkového kování držáku blatníku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie a průmyslový management
Comittee
doc. Ing. Anton Humár, CSc. (předseda) doc. Ing. Miroslav Maňas, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Oto Barborák, CSc. (člen) doc. Ing. Viktor Kreibich, CSc. (člen) doc. PhDr. Iveta Šimberová, Ph.D. (člen) prof. Ing. Alena Kocmanová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-23
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl dotazy vedoucího, oponenta a dalších členů komise. V průběhu obhajoby byly položeny ještě následující dotazy: 1. Na str. 53 máte pro ocel 14220 rozsah kovacích teplot od 800 do 1250°C. Proč byla volena telota 1100°C. Nebylo by vhodnější, vzhledem k nárůstu deformačního odporu, navrhovat stroj k „nejhorší“ variantě? 2. Jaký je rozdíl mezi kováním na lisu a na bucharu? 3. V rešerši je věnována velká část mazivům, proč nebylo žádné použito pro vlastní proces kování? 4. Proč se při zápustkovém kování předehřívají zápustky. 5. Výpočet mzdy na kus, cenová kalkulace. 6. Vypočtená kovací síla.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO