Generování transientního signálu pro účely testování ochran a indikátorů poruch

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V práci je navržen postup k vytvoření modelu a následně simulován chod reálné sítě s použitím kompenzačních prvků k minimalizaci vzniklých poruch. Práce je rozdělena do dvou tematických okruhů – první teoretický se zabývá základním členěním zkratů a podrobnějším studiem poruch v neúčinně uzemněné síti. Podrobně se pak tato část zabývá popisem sítě se zhášecí tlumivkou. Použitím kompenzace v takové síti dochází k omezení účinku poruchových stavů. Krátkodobé připínání odporníku pak zlepšuje činnost zemních ochran a napomáhá k detekci vývodu poškozeného poruchou. V další části této práce jsou uvedeny nejběžnější simulační programy. Jejich základním srovnáním je proveden následný výběr nejvhodnějšího programu pro další simulace v navazující praktické části. Ta se podrobně věnuje vytvoření reálného modelu sítě pro účely simulace dějů, které mohou vzniknout v běžně provozované síti. V kompenzované síti je pak simulován chod společně s prvky pro účinné omezení vzniklých poruch, resp. pro snazší detekci zemního spojení. Pro účely simulace zkratů je v závěru práce model upraven na síť s účinně uzemněným uzlem. Výsledkem práce je záznam nejčastějších transientních jevů pro účely testování zemních a distančních ochran. Součástí této práce je také ověření správnosti modelu a vytvořeného záznamu s použitím skutečného nastavení zemní ochrany.
The thesis is focused on a presentation of a model creating which is followed by the simulation of running real network with using the compensatory elements to minimize the incurred failures. This thesis is divided into two thematic parts – the first theoretical one deals with the basis structuring of short-circuit faults and more detailed study of ineffective ground connection. Particularly this part attends to the problematic of a network description with extinguishing suppression. Using the compensation minimizes the impact of the failure state. A short-term fixing of a resistor improves the function of the ground-fault protection and helps to detect the outgoing section damaged by the defect. Furthermore the thesis indicates simulation programs, compares them and chooses the most suitable one for the next practical part. This is focused on a simulation of a real network run, together with elements for an effective defect-reduction or easier detection of ground connection. As a simulation of a ground short-circuit is the model in the end of the thesis modified on a network with an effective grounded bundle. Testing of the model correctness and creating a record of a model using the real ground protection settings is also one part of this thesis.
Description
Citation
BAŽATA, P. Generování transientního signálu pro účely testování ochran a indikátorů poruch [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Karel Sokanský, CSc. (místopředseda) Ing. Jiří Holoubek (člen) Ing. Petr Skala, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vladimír Blažek, CSc. (člen) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (člen) doc. Ing. Antonín Matoušek, CSc. (člen)
Date of acceptance
2011-06-13
Defence
Student prezentoval svoji diplomovou práci a v diskuzi odpověděl na všechny položené otázky.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO