Multikanálová dekonvoluce obrazů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce pojednává o restauraci obrazů pomocí dekonvoluce. V první části jsou uvedeny pojmy jako dvourozměrný signál, model zkreslení, šum, které blíže uvádí do problematiky dekonvoluce. Druhá část pojednává o Bayesovském přístupu, na jehož základě se dekonvoluce řeší jako pravděpodobnostní úloha. Třetí část této studie se zaměřuje na střídavý minimalizační algoritmus pro multikanálovou slepou dekonvoluci obrazů. V poslední části je tento algoritmus naprogramován v Matlabu a s využitím knihovny NAG C. Následuje pak srovnání různých typů optimalizace (simplexová metoda, metoda největšího spádu nebo kvazi-Newtonova metoda), regularizace (Tichonovská nebo total variation) a dalších parametrů, jež tento algoritmus pro dekonvoluci používá.
This Master Thesis deals with image restoration using deconvolution. The terms introducing into deconvolution theory like two-dimensional signal, distortion model, noise and convolution are explained in the first part of thesis. The second part deals with deconvolution methods via utilization of the Bayes approach which is based on the probability principle. The third part is focused on the Alternating Minimization Algorithm for Multichannel Blind Deconvolution. At the end this algorithm is written in Matlab with utilization of the NAG C Library. Then comparison of different optimization methods follows (simplex, steepest descent, quasi-Newton), regularization forms (Tichonov, Total Variation) and other parameters used by this deconvolution algorithm.
Description
Citation
BRADÁČ, P. Multikanálová dekonvoluce obrazů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Milan Chmelař, CSc. (předseda) prof. Ing. Jiří Jan, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Jiří Holčík, CSc. (člen) Ing. Miroslav Dvořák, CSc. (člen) Ing. Radovan Jiřík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Daniel Schwarz, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Ing. Jiří Šimurda, CSc. (člen)
Date of acceptance
2009-06-08
Defence
Student prezentoval výsledky své diplomové práce. Komise byla seznámena s posudkem vedoucího práce a oponenta. Otázky oponenta byly zodpovězeny. Do diskuse se zapojil doc. Chmelař. Otázka byla zodpovězena. Do diskuse se zapojil Ing. Jiřík. Otázka byla zodpovězena. Do diskuse se zapojil prof. Holčík. Otázka byla zodpovězena. Do diskuse se zapojil Ing. Schwarz. Otázka byla zodpovězena. Do diskuse se zapojil prof. Holčík. Otázka byla zodpovězena.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO