Reologické vlastnosti gelů pro Pechiniho syntézy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Diplomová práce se zabývá přípravou vrstev keramických materiálů – perovskitů. V úvodní části jsou stručně popsány základní charakteristiky těchto materiálů – jejich struktura, vlastnosti a z nich vycházející využití těchto materiálů. Dále je detailně rozebrána v současné době nejpoužívanější metoda přípravy, Pechiniho syntéza. Zejména je diskutován optimální molární poměr jednotlivých reagujících komponent vedoucí ke vzniku perovskitových struktur. Vliv tohoto poměru na reologické vlastnosti prekurzorového gelu uzavírá teoretickou část práce. V experimentální části práce je popsána příprava gelů vzniklých reakcí kyseliny citrónové a ethylenglykolu a gelů připravených Pechiniho syntézou. U gelů jsou změřeny reologické vlastnosti (hustota, viskozita a povrchové napětí), navíc u gelů vzniklých reakcí kyseliny citrónové a ethylenglykolu je stanovena teplotní závislost tokových vlastností. Dále je stanoveno množství dusičnanů v gelech připravených Pechiniho syntézou. Konečně je také úspěšně provedena příprava perovskitových vrstev na keramickém substrátu, které jsou pozorovány jednak pomocí optického mikroskopu a jednak pomocí elektronového mikroskopu.
This work deals with preparation of layers of ceramic materials – perovskites. The introductory part includes general characteristics concerning structure, properties and use of this materials. In details then there is described method of their preparation, namely Pechini´s syntheses, which are most widely used. Optimum molar ratio of components is discussed, in the sense of what compositions lead to creation of perovskite structures. Influence of this parameter on rheological properties of precursory gels is described in the end of the first part of work. In experimental section there are described preparations of gels, which are prepared via reaction between citric acid and ethylene glycol and gels, which are prepared by Pechini´s synthesis. Rheological properties of prepared gels (density, viscosity and surface tension) and besides determination of amount of nitrates in gels are characterized. Temperature dependence of viscosity of gels, that are prepared by reaction of citric acid and ethylene glycol are determined. In final part successful preparations of perovskite layers is shown on ceramic substrate. This layers are observed by means of light optical microscope and scanning electron microscope.
Description
Citation
WIRTHOVÁ, M. Reologické vlastnosti gelů pro Pechiniho syntézy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (předseda) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Ing. Jaromír Havlica, DrSc. (člen) doc. RNDr. Jaroslav Petrůj, CSc. (člen) prof. Ing. Tomáš Svěrák, CSc. (člen)
Date of acceptance
2009-06-11
Defence
Diplomantka velmi jasně a přehledně prezentovala vynikající výsledky své diplomové práce. Velké množství experimentálních dat bylo přehledně zpracováno a přiměřeně interpretováno. Na otázky oponenta odpověděla správně a v diskuzi se členy komise prokázala hluboké znalosti zkoumané problematiky.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO