Aplikace matematických metod detekce objektů v ultrazvukovém B-obraze

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá detekcí objektů v ultrazvukovém B-obraze. Nejdříve se seznámíme s teorií vzniku a fungováním ultrazvukového přístroje. Popíšeme si různé druhy zobrazení ultrazvuku a jeho využití v medicíně. Dále se budeme zabývat zpracováním obrazových dat. Popíšeme si funkci různých detektorů hran, a to detektorů hran založených na první derivaci, detektorů založených na druhé derivaci, detektorů založených na aproximaci parametrickým modelem a detektorů okrajů či linek. Zjistíme, jak se předzpracovává obraz. Některé z těchto metod si vyzkoušíme na různé obrazy, za účelem zostření a detekce kontury obrazu. Pomocí programu vytvořeného v programovém prostředí MATLAB©, zpracujeme obrazy internal carotidy. V závěru zhodnotíme dosažené výsledky.
This work deals with the detection of objects in ultrasound B-image. First we will become familiar with the ultrasound device and its functions.We will demonstrate various kinds of imaging techniques used in ultrasound diagnostic imaging. Further we will be concerned with medical image processing. We will describe the functions of some edge detectors based on the first derivation, detectors based on the second derivation, detectors based on approximation of parametric model and detectors of borders or lines. Otherwise we will find out how to do preprocessing, Some of these methods we will try on different images for sharpening of image and enhacment of contoure. Using the program created in MATLAB©, we will use process imaging on internal carotid images. In conclusion we will evaluate the results.
Description
Citation
RUTTNER, M. Aplikace matematických metod detekce objektů v ultrazvukovém B-obraze [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc. (předseda) doc. Ing. Milan Chmelař, CSc. (místopředseda) Ing. Radovan Jiřík, Ph.D. (člen) MUDr. Eva Závodná, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Vladan Bernard, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-13
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. doc. Chmelař položil otázku: byl monitor při subjektivním hodnocení kalibrován? Ing. Jiřík polozil otázku: způsob detekce a pokračování hran. Student obhájil bakalářskou práci s výhradami, ale neodpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO