Vizuální porovnání bezolovnatých spojů pro různé materiálové kombinace

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce popisuje problematiku pájecího procesu. Shrnuje základní poznatky z pájecího procesu, bezolovnatých slitin a z vizuálního testování pájeného spoje. V práci se porovnává vliv ochranné dusíkové atmosféry na vizuální vlastnosti bezolovnatých pájek pro různé základní materiály. Práce je zaměřena především na vyhodnocování kvality pájeného spoje dle mezinárodní normy IPC-A-610. Dále práce obsahuje doporučení materiálových kombinací.
Bachelors thesis describes problems soldering process. It summarizes the knowledge from soldering process, lead-free alloys and solder joint visual testing. The paper compares the influence of protective nitrogen atmosphere to the visual properties of lead-free solders for different base materials. It focuses mainly on assessment of the quality of solder joints in accordance with global standards IPC-A-610.The work includes the recommendations of material combinations.
Description
Citation
ŠULA, M. Vizuální porovnání bezolovnatých spojů pro různé materiálové kombinace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika a technologie
Comittee
prof. Ing. Dalibor Biolek, CSc. (předseda) doc. Ing. Ivan Szendiuch, CSc. (místopředseda) doc. Ing. František Urban, CSc. (člen) doc. Ing. Lukáš Fujcik, Ph.D. (člen) Ing. Roman Prokop, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-12
Defence
Student seznámil komisi s výsledky své práce na téma "Vizuální porovnání bezolovnatých spojů pro různé materiálové kombinace" a odpověděl na otázky kladené oponentem. Doplňující otázky se týkaly metodiky přípravy a testování jednotlivých vzorků a možných chyb které mohou vzniknout v procesu testování. Dále pak princip měření smáčecího úhlu - byly diskutovány nesrovnalosti s použitým vzorcem (1) výpočtu smáčecího úhlu, který neodpovídal teoretickým předpokladům, což student nedokázal objasnit. Na další otázku student odpověděl že teplotní profil neměl na naměřené průběhy vliv. Dále student osvětlil metodiku chlazení pájeného spoje použitou v práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO