Detektor QRS komplexu v EKG signálech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Úkolem této práce je seznámit se s problematikou a základními principy detekce QRS komplexů v signálech EKG. Tato práce je rozdělena do několika částí. První část se zabývá anatomií a funkcemi srdce, mezi které patří např. vznik a šíření potenciálu. V další části je uvedeno rozmístění elektrod pro snímání srdeční aktivity a popis EKG signálu. Následně je popsáno několik detektorů pro detekci QRS komplexů. Hlavní částí této práce je realizace dvou algoritmů vytvořených v programovém prostředí Matlab. A to detektoru založeného na umocnění signálu a detektoru založeném na rozkladu signálu bankou filtrů. V závěru je testována účinnost obou detektorů na signálech z databáze CSE.
The aim of this thesis is to introduce issues and basic principles of QRS complex detection in ECG signals. This work is separated into several parts. The first part deals with anatomy and functions of the heart, for example the emergence and spread of potentials. The next part includes distribution ECG leads and explanation of ECG signal. Afterwards are described some detectors of QRS complex. The main part of this work is realization of two algorithms implemented in Matlab program. The first detector is based on squaring algorithm and the the second is based on a spreading of the signal into several frequency bands. The effectivness of both detectors is tested on signals from CSE library at the end of the work.
Description
Citation
KOSÍŘ, K. Detektor QRS komplexu v EKG signálech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc. (předseda) doc. Ing. Milan Chmelař, CSc. (místopředseda) Ing. Radovan Jiřík, Ph.D. (člen) MUDr. Eva Závodná, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Vladan Bernard, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-14
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. doc. Kozumplík položil otázku: typy filtrů pro rozklad, měla by vliv na detekci polarita signálu? doc. Chmelař položil otázku: z čeho byla vyvozena úspěšnost detekce? MUDr. Závodná položila otázku: kreté svody byly v EKG snímané? Student obhájil bakalářskou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO