Cermety a jejich efektivní využití

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce vypracovaná v rámci magisterského studia se zaměřuje na cermety, které se řadí mezi řezné materiály. Úvodní část práce předkládá charakteristiku cermetů z hlediska výroby, fyzikálně mechanických vlastností, značení a použití v obrábění. Hlavní část práce je zaměřena na cermety v sortimentu předních světových producentů nástrojů a nástrojových materi-álů, hodnocení řezivosti a doporučené pracovní podmínky cermetů pro ope-raci soustružení. Pracovní podmínky jsou zpracované pro oceli a litiny. Závě-rem práce je uveden technicko-ekonomický rozbor.
The Thesis described within the scope of the Master Program is focused on cermets, which belong among cutting materials. The introductory portion of the Thesis presents the characteristics of cermets from the perspective of production, physical-mechanical characteristics, marking and usage in cutting. The core portion of the Thesis focuses on the role of cermets in the category of leading world producers of tools and instrumental materials, cutting evaluation, and the suggested working conditions of cermets in lathing operations. The working conditions are prepared for steel and cast iron. The conclusion of the Thesis focuses on a technical-economical analysis of cermets.
Description
Citation
VANĚČEK, S. Cermety a jejich efektivní využití [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
doc. Ing. Anton Humár, CSc. (předseda) prof. Ing. Tomáš Podrábský, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Ivan Baránek, CSc. (člen) doc. Ing. Ľubomír Javorek, CSc. (člen) doc. Ing. Miroslav Maňas, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Bach, CSc. (člen)
Date of acceptance
2009-06-22
Defence
Dotazy: 1. Jaký je rozdíl mezi trvanlivostí a životností nástroje? 2. Může se geometrie řezného nástroje projevit na podmínkách obrábění? 3. Při vyhodnocování pracovních podmínek od vybraných výrobců jste se zaměřil pouze na operaci soustružení. Jaký vývoj pracovních podmínek lze předpokládat pro operaci frézování? 4. "Cermety a jejich efektivní využití je možné aplikovat pouze pro omezenou oblast použití...." Definujte oblast možné aplikace a využití cermetů? 5. Jaké maximální teploty mohou cermety při obrábění dosáhnout, aniž by se porušila jejich chemická stabilita? 6. Popište princip kmitání při technologii obrábění? 7. Proč se nejvíce cermety uplatnily v Japonsku? 8. Jaké jsou hlavní řezné parametry při procesu obrábění? Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky oponenta a dalších členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO