Návrh odpojovače na vysoké napětí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce je zaměřena na návrh odpojovače na vysoké napětí. Je proveden krátký teoretický rozbor stavebních směrnic přístroje. Navazuje návrh izolačního systému přístroje podle empirických vzorců. V dalším je rozebráno dimenzování proudové dráhy odpojovače. Pro proudovou dráhu jsou vypočteny působící elektrodynamické síly. Oteplení proudové dráhy je simulováno počítačovým programem ANSYS, tato simulace zahrnuje 3D model přístroje a určení materiálových a tepelných konstant. V poslední řadě je uveden výpočet potřebného momentu na hřídeli odpojovače. Tento výpočet je zjednodušen. Výstupem jest náčrt přístroje a 3D model použitý pro simulaci oteplení.
The text focuses on the design of high-voltage disconnector. It made a brief theoretical analysis of construction equipment directives. Proposal follows the insulation system apparatus according to empirical formulas. Hereafter, we discuss the design of current track isolators. For the flow path are calculated electrodynamic forces acting. Warming current path is simulated by a computer program ANSYS, this simulation includes 3D device model and determine the material and thermal constants. Finally it is shown calculating the required torque on the shaft of the disconnector. This calculation is simplified. The output is a 3D sketch of the device model used to simulate warming.
Description
Citation
HRUBÝ, R. Návrh odpojovače na vysoké napětí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Antonín Matoušek, CSc. (předseda) prof. Ing. Stanislav Rusek, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (člen) Ing. Martin Paar, Ph.D. (člen) doc. Ing. Anton Beláň, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-14
Defence
Student plynule odprezentoval svoji bakalářskou práci. Práce byla velmi dobrá. Po přečtení posudků vedoucího a opnonenta odpovídal na otázky.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO