Elektronický předřadník pro nízkotlakou rtuťovou výbojku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem bakalářské práce je realizace předřadníku pro nízkotlaké rtuťové výbojky s funkcí předžhavení elektrod (Hot Cathode Fluorescent Lamp). Tyto výbojky se dnes hojně vyrábějí ve výkonech jednotek až desítek wattů a jsou používány při výrobě kompaktních zářivek, které jsou přímou náhradou klasických žárovek. Předřadníky mohou být také dodávány jako samostatná součást do svítidel, která jsou konstruována pro provoz se zmiňovanými výbojkami. Hlavní výhodou předřadníků je vyšší účinnost a možnost realizace dalších funkcí, například stmívání.
The Bachelor´s Thesis goal is the realization of lamp ballast for a hot cathode fluorescent lamp (HCFL). These lamps are now widely produced in the performance of units to tens of watts. They are also used in the manufacture of energy saving lamps which are used for direct replacement of incandescent light bulbs. The lamp ballasts are produced as a separate unit for existing lights too. Main advantage of lamp ballast is higher efficiency and realization other functions i.e. dimming.
Description
Citation
UHEREK, J. Elektronický předřadník pro nízkotlakou rtuťovou výbojku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika a technologie
Comittee
prof. Ing. Jaromír Brzobohatý, CSc. (předseda) doc. Ing. Jiří Háze, Ph.D. (místopředseda) Ing. Břetislav Mikel, Ph.D. (člen) doc. Ing. Lukáš Fujcik, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Špinka (člen)
Date of acceptance
2011-06-14
Defence
Student seznámil komisi s řešením své bakalářské práce. Prezentaci doplnil o názornou ukázku funkčního předřadníku se zářivkou. Otázky oponenta práce: 1. Na straně 17 se mluví o stroboskopickém jevu. Má nějaké praktické využití? 2. Předpokládá se průmyslová výroba daného řešení? Na otázky oponenta student bez potíží reagoval. Následně se otevřela rozprava na srovnání řešení s komerčními verzemi. Komise vznesla připomínky k literatuře, způsobu uvedených výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO