Technologické aspekty přesnosti obráběcího procesu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce se zabývá přesností obráběcího procesu. Cílem této práce je popsat metodiku kvantifikace parametrů přesnosti obráběcího procesu a její ověření. Nejprve jsou identifikovány parametry přesnosti obráběcího procesu. Dále jsou uvedeny jednotlivé technologické vlivy na přesnost obráběcího procesu. Závěrem jsou kvantifikovány jednotlivé parametry přesnosti obráběcího procesu a ověřeny v praxi.
This master‘s thesis is concerned by accuracy cutting of the process. The aim of this graduation theses is to describe metodology quantification of the parameters accuracy of cutting process and to check it. Firstly, there are the parameters accuracy of cutting process identified. Secondary, there are particular technological influences over accuracy of shaping process characterized. In the conclusion, there are characteristics accuracy of shaping process quantified and tested in practice.
Description
Citation
DLOUHÝ, M. Technologické aspekty přesnosti obráběcího procesu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie a průmyslový management
Comittee
doc. Ing. Anton Humár, CSc. (předseda) prof. Dr. Ing. Ivan Mrkvica, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Ľubomír Šooš (člen) doc. Dr. Ing. Miroslav Neslušan (člen) Ing. Jiří Luňáček, Ph.D., MBA (člen) doc. Ing. Robert Zich, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-25
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: 1. Strana 15: "Tahová napětí jso považována za škodlivá." Proč jsou tahová napětí v povrchové vrstvě škodlivá a co je způsobuje, 2. Jak se vypočítala úchylka rozměru uvedená v tabulce na straně 45? 3. Současné tendence v technologii obrábění směřují k miniaturizaci součástí a zvyšování jakosti. Jakým způsobem se tento fakt projeví na konstrukci řezné hrany nástroje? 4. Definujte pojem teplo a teplota při procesu obrábění? 5. Jaký byl posuv při obrábění? 6. Jak se měří pracovní přesnost obráběcího stroje? 7. Jaká je přesnost obrábění? 8. Co je prostředkem pro dosažení požadované přesnosti? 9. Jaká je výsledná tuhost obráběcího stroje (čím je limitovaná)? 10. Jaký vliv na přesnost obrábění má opotřebení řezného nástroje? 11. Jak ovlivní drsnost povrchu přesnost výroby? 12. Jaký je rozdíl mezi metodou, metodikou a metodologií?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO