Vytápění elektromobilů

No Thumbnail Available
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Předmětem této bakalářské práce je formou rešerše popsat způsoby vytápění interiéru elektromobilů. V úvodu práce jsou uvedeny základní pojmy týkající se obecně problematiky elektromobility. Ta je pak dále rozvedena s nastíněním současných problémů, které brání většímu rozšíření těchto vozidel do provozu. Práce podává ucelený přehled nejen o přímých metodách vytápění využívajících elektrický proud, ale i o alternativním způsobu, jímž je nezávislé topení využívající spalovací motor. Dále se zabývá zhodnocením využitelnosti ztrátového tepla, které vzniká v elektrických součástech, jako je elektromotor, frekvenční měnič či baterie. Na základě těchto poznatků byly vytvořeny různé konstrukční návrhy včetně stručného popisu jejich kladů a záporů. Závěr práce se pak zabývá porovnáním a posouzením jednotlivých konstrukčních řešení.
The object of this bachelor thesis is a research concerned the electric vehicle interior heating ways. The basic terms connected with the electromobilism general problems are described at the beginning. The following part outlines the current problems that impede the wide expansion of these vehicles. The thesis sums up the direct methods of the heating using electricity and the alternative way, which is a self-sufficient heating using an internal combustion engine. It also assesses the applicability of heat loss emerging in the electric components, such as an electric motor, a frequency converter or an accumulator. Based on these findings, the various constructional drafts were created including a list of their strengths and weaknesses. The conclusion draws a comparison between each of these constructional solutions.
Description
Citation
KOLOMAZNÍK, M. Vytápění elektromobilů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Josef Štětina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Katolický, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Michal Jaroš, Dr. (člen) doc. Ing. Zdeněk Kratochvíl, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Charvát, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-18
Defence
Student zodpověděl dvě otázky položené oponentem. - doc. Katolický vznesl dotaz k vlivu topení na snížení dojezdu a výkonu motoru, který lze použít pro vlastní pohon vozidla. - doc. Štětina položil dotaz k použití synchronních a asynchronních typů elektromotorů v elektromobilech. - doc. Katolický vznesl připomínku k tvrzení bezemisního provozu elektromobilů. - dr. Charvát položil dotaz k určení tepelných ztrát z elektromobilu prostupem tepla a větráním. Umožnuje elektromobil v okamžiku akcelerace odpojit topení a využít energií baterií pouze pro pohon elektromobilu? - doc. Štětina vznesl dotaz k možnostem rekuperace vzduchu v kabině elektromobilu. - dr. Charvát vznesl připomínku v použití a bezpečnosti teplovzdušného topení.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO