Stanovení lipidů a zastoupení mastných kyselin v obilce ječmene

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Diplomová práce se zabývá stanovením obsahu lipidů a profilu mastných kyselin v obilce ječmene (Hordeum vulgare). V teoretické části je popsána syntéza mastných kyselin a jejich degradace v rostlinném materiálu, dále pak možnosti extrakce lipidů a jejich stanovení, a možnosti stanovení mastných kyselin. V experimentální části byla optimalizována metoda extrakce lipidů na automatickém extraktoru Fex® IKA a stanovení mastných kyselin metodou GC-FID. Pro analýzu mastných kyselin zde byly porovnávány dvě kapilární kolony SLB-IL 100 a Supelcowax. Na základě obsahu lipidů a zastoupení mastných kyselin v obilce ječmene bylo srovnáváno dvacet odrůd ječmene z ročníku 2008 a dvacet odrůd ječmene z ročníku 2009. Diplomová práce byla realizována ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském a. s. v Brně.
The diploma thesis deals with the determination of lipids and fatty acid profile in a barley caryopsis.(Hordeum vulgare). The theoretical part describes the synthesis of fatty acids and their degradation in plant material, secondly, it described the possibilities of lipid extraction and their determination and the possibilities of determination of fatty acids. In the experimental part method of lipid extraction on automated extractor Fex ®IKA and determination of fatty acids by GC-FID were optimized. For analysis of fatty acids two capillary columns SLB-IL 100 and Supelcowax were compared. Twenty varieties of barley from the year 2008 and twenty varieties from the year 2009 were compared based on the content of lipids and the representation of fatty acids in a barley caryopsis. The diploma thesis was realized in the Research Institute of Brewing and Malting, Plc. in Brno.
Description
Citation
CVRKOVÁ, J. Stanovení lipidů a zastoupení mastných kyselin v obilce ječmene [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) prof. Ing. Michal Rosenberg, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen)
Date of acceptance
2010-06-08
Defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse doc Rosenberg: Nebyly sledovány změny mastných kyselin v procesu výroby sladu ? prof. Šimko: Rozdíl mezi tuky a lipidy ? Co se stalo se zbytkovými lipidy po esterifikaci ?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO