Analytické metody solárních panelů a systémů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této práce je seznámit se s analytickými metodami solárních panelů a systémů. Nejprve je zde krátce věnována pozornost principu fotovoltaické přeměny, což zahrnuje vysvětlení fotoelektrického jevu a problematiky P-N přechodu, který je základním stavebním prvkem solárního článku. S ohledem na to, že se tato práce má zaměřit na testování kvality solárních panelů a určování defektů solárních článků, jsou zde popsány samotné solární články a také solární panely a v neposlední ředě i jednotlivé metody určování defektů. Dále následují kapitoly obsahující vyhodnocení měření provedených metodou elektroluminiscence a metodou měření voltampérových charakteristik. V poslední kapitole je vyhodnocení stárnutí solárního panelu po roce provozu pomocí metody elektroluminiscence.
The aim of the diploma work is to introduce analytical methods concerning solar panels and systems. Firstly, the attention is drawn to a principle of photovoltaic conversion including an explanation of photoelectric phenomenon as well as the issue of P-N junction considered to be the fundamental building block of a solar cell. With respect to the fact that the diploma work is to be focused on testing of solar panels and the identification of defects in solar cells, the work describes individual solar cells, solar panels as well as individual methods of defect identification. Secondly, the work includes sections dealing with the assessment of the measurement performed by using electroluminescence method as well as the measurement method of volt-ampere parameters. The last section of the work includes the assessment of solar panel aging after one-year performance using the electroluminescence measurement method.
Description
Citation
KOPUNEC, V. Analytické metody solárních panelů a systémů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektrotechnická výroba a management
Comittee
prof. Ing. Jaromír Kadlec, CSc. (předseda) doc. Ing. Josef Jirák, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Eva Lajtkepová, Ph.D. (člen) Ing. Zdenka Rozsívalová (člen) doc. Ing. Jiří Maxa, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-08
Defence
Diplomant seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením své diplomové práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Otázky u obhajoby: Jaká je živtnost článku? Je závislost mezi hloubkou vniku záření a hloubkou PN přechodu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO