Kustovnice čínská a maka v nových potravinových výrobcích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato práce se zabývá aplikací plodů kustovnice čínské (Lycium chinense) a maky (Lepidium meyenii) v potravinách. Obě rostliny mají vysoký nutriční obsah a jsou zkoumány pro svoje pozitivní vlivy na lidský organismus. U kustovnice je to zejména posílení imunity a antioxidační účinek. Maka je známá pro zvýšení plodnosti a popisováno je i snížení cholesterolu a krevního cukru. V teoretické části jsou shrnuty poznatky o chemickém složení, vědecké studie účinků těchto rostlin, situace na českém trhu a návrh uplatnění. Cílem této práce bylo vytvořit praktické ukázky využití a konzumace obou rostlin a zhodnotit je metodami senzorické analýzy. Za tímto účelem byly vytvořeny tři vzorky müsli tyčinek s plody kustovnice čínské a tři vzorky čokolád obohacené práškem z maky. Ty byly hodnoceny pořadovou zkouškou, stupnicovou metodou a profilovými testem. Vyšší množství maky v čokoládě nebylo hodnoceno nejlépe, zatímco použití kustovnice v tyčinkách bylo hodnoceno poměrně dobře. Proto byly ve spolupráci s pekárnou a čokoládovnami Fikar vytvořeny jako finální produkt tři druhy müsli tyčinek s plody kustovnice – s ovocnou náplní politá čokoládou, klasická tyčinka politá a klasická tyčinka nepolitá čokoládou, jako ukázka možného průmyslového použití.
This diploma thesis deals with application of wolfberry (Lycium chinense) and maca (Lepidium meyenii) in food products. Both plants have high nutrition content and are studied for their health benefits to humans. In case of wolfberry it’s mainly immune-stimulating and antioxidant properties. Maca is known for increasing fertility and there’s also reported lowering of cholesterol and blood sugar. In theoretic part are summarized findings about chemical composition, science studies about effects of these plants, situation on the Czech trade and project of use. Aim of this thesis was to create practical demonstration of use and consumption both plants and to evaluate it by methods of sensory analysis. For this purpose three samples of wolfberry cereal bars and three samples of chocolate with maca powder were produced. These samples were sensory evaluated using ranking test, scale test and profile test. Higher amount of maca in chocolate had worse rating, while use of wolfberry was rated quite well. Therefore three wolfberry cereal bars were produced as the final product in cooperation with bakery and chocolate factory Fikar – bar with fruit filling glazed with chocolate, classical bar glazed and classical bar not glazed with chocolate, as a demonstration of possible industrial use.
Description
Citation
NOVOTNÝ, M. Kustovnice čínská a maka v nových potravinových výrobcích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) prof. Ing. Michal Rosenberg, Ph.D. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen)
Date of acceptance
2009-06-11
Defence
1. Diplomant seznámil členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomant akceptoval všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděl v plné šíři. 4. Diskuse: prof. Šimko: Ve složení výrobku uvádíte přídavek rostlinných tuků - neobáváte se v souvislosti s poměrně dlouhou záruční dobou jejich žluknutí a následného snížení kvality potraviny? doc. Rosenberg: Budete v dané problematice nějakým způsobem pokračovat?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO