Model čistící stanice pro potravinářské technologie řízené distribuovaným řídícím systémem na síti PROFIBUS.

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce se zabývá oživením modelu čistící stanice. K čištění sudů v potravinářském průmyslu. K čištění jsou použity dvě kapaliny louh a voda. V modelu čistící stanice je zapojeno několik druhů ventilů, které na přítoku vpouští louh nebo vodu a před výtokem je od sebe opět oddělují. V modelu čistící stanice je použito monitorování tlaku, průtoku, objemového průtoku hladiny louhu, apod. Tato zařízení převážně komunikují s PLC přes průmyslovou síť PROFIBUS-DP a PA. Dále je na síť PROFIBUS připojen distribuovaný řídicí systém od firmy Festo, u kterého je popsán postup oživení a konfigurace. Práce se zabývá zpracováním naměřených hodnot a popsáním činností operátorského panelu, přes který se ovládá a vizualizuje proces čistící stanice. Je vysvětlena jeho konfigurace, struktura obrazů a jeho nastavení pro plné využití v procesu čistící stanice. Ke konci práce jsou popsány jednotlivé obrazovky, které operátor používá pro reálné řízení čistící stanice. Zároveň je popsáno řízení čistící stanice, které může být manuální, poloautomatické a automatické. U automatického řízení je vysvětleno použití receptur a celá filozofie čištění, která je rozdělena do několika fází. Vlastní PLC řízení je prezentováno formou algoritmů ve vývojových diagramech a výsledný program v jazyku STEP 7 je přiložen na CD.
This bachelor’s thesis deals with design, realization and laboratory commissioning of the model of keg / tank cleaning station (CIP) in foodstuff industry. The model uses two cleaning liquids – water and lye. There are several different types of valves used in the CIP model. They serves for inlet and outlet of lye or water and for separation of the both liquids branches. The control system offers monitoring of pressure, volume flow, level of the lye, etc. The measuring devises mostly communicate with PLC via industrial net PROFIBUS-DP and PA. The same net PROFIBUS-DP also provides communication between PLC and distributed control system Festo (valve island). Configuration and set up of the Festo valve island is described in the thesis as well. Further the work presents processing of the analogue values from different transmitters and their representation in a operator panel. Operator panel (OP) serves for control and visualization of the cleaning station. The OP configuration, the screens structure and the full functionality in the CIP station is explained. The individual screen description is incorporated as well. There are three modes of control – manual, semiautomatic and automatic. Automatic control is based on the recipe concept and the cleaning philosophy is split into several phases. The PLC control is presented in the form of flow diagrams algorithms and the program code in STEP7 is enclosed in attachment on CD ROM.
Description
Citation
VYSKOČIL, J. Model čistící stanice pro potravinářské technologie řízené distribuovaným řídícím systémem na síti PROFIBUS. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Automatizační a měřicí technika
Comittee
plk. gšt. prof. Dr. Ing. Alexandr Štefek, Dr. (předseda) prof. Ing. Petr Vavřín, DrSc. (místopředseda) Ing. Stanislav Klusáček, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Kučera, Ph.D. (člen) Ing. Radek Štohl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-14
Defence
Student obhájil bakalářskou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO