Systémy MMS a jejich spolehlivost

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cíl této práce je popsat a analyzovat lidskou a technickou spolehlivost v systému člověk – vozidlo. Spolehlivost celého systému je dána dílčími spolehlivostmi technických subsystémů a spolehlivostí člověka jako lidského operátora. Lidský operátor ovlivňuje bezpečnost a spolehlivost celého systému svojí činností a obsluhou zařízení. V analýze spolehlivosti technických systémů je proto zapotřebí tuto činnost sledovat a vyhodnocovat. Při hodnocení lidské spolehlivosti se vychází z celkové pravděpodobnostní analýzy bezpečnosti. V systému člověk – vozidlo je dopravní prostředek přímo ovládán řidičem, a proto je vliv lidského operátora zcela zásadní pro celkovou spolehlivost tohoto systému. Strom poruch je grafický model, který zobrazuje různé kombinace poruch zařízení a lidských chyb, které mohou vést k nehodě.
The point of this work is to describe and analyse human and technical reliability inside a man-vehicle system. The reliability of whole system is given by partial reliabilities of technical sub-systems and reliability of a man like a human operator. Human operator influences security and reliability of whole system by his activity and servicing of equipment. It is necessary to monitor and evaluate this activity in the analysis of security of technical systems. By the evaluation of human reliability people come out of the whole probability analysis of security. Inside the man-vehicle system the vehicle is operated by the driver and therefore influence of human operator is totally fundamental for the total reliability of this system. Graphic fault tree model shows different combinations of equipment failures and people failures which can lead to the accident.
Description
Citation
JURČÍK, P. Systémy MMS a jejich spolehlivost [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Automatizační a měřicí technika
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Němec, CSc. (předseda) prof. Ing. Petr Vavřín, DrSc. (místopředseda) doc. Ing. Ludvík Bejček, CSc. (člen) Ing. Miloslav Čejka, CSc. (člen) Ing. Pavel Kučera, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-17
Defence
Student obhájil bakalářskou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO