Hodnocení homogenity ingotů slitiny Ni-Ti metodou DSC

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Sliitny NiTi o blízkém ekviatomárním složení niklu a titianu patří do skupiny materiálů, které vykazují tvarovou paměť. Slitiny NiTi jsou velmi atraktivní funkční materiály a to nejen diky své tvarové paměti s vysokou pevností, houževnatostí, ale i svými unikátními fyzikálními vlastnostmi. Výroba těchto slitin je velmi obtížná. Striktním požadavkem na výrobu těchto slitin je dodržení chemického složení, které spolu s tepleně-mechanickými úpravami výrazně ovlivňují výsledné vlastnosti slitiny. Tato práce je zaměřena na hodnocení homogenity ingotu slitiny NiTi o nominálním složení 50,8 at.% Ni, který byl připraven vakuovým indukčním tavením v Y203 kelímku. Hodnocení homogenity se opírá zajména o metodu DSC. V práci jsou korelovány DSC výsledky s mikrostrukturou slitiny, která byla analyzována metodmami SEM a TEM.
Alloy NiTi with nearequiatomic composition of nickel and titan belongs to a group of metal materials with a shape memory effect (Shape memory alloys). NiTi alloys are a guite attractive materials not only as practical shape memory alloys with hight strenght and ductility but also as those exhibiting unique physical properties. The production of these matrerials is complying with chemical composition. Final charakteristics of alloy are influenced by these bounderies and also by mechanical-heat treatment. This work deal with DSC evaluation of homogenity of ingot structure of NiTi alloy containing 50,8 at.% Ni. The alloy was melted in Y2O3 cricible. In the end the results of DSC method are compared to the microstructure of alloy obtained by SEM and TEM methods.
Description
Citation
KUBĚNOVÁ, M. Hodnocení homogenity ingotů slitiny Ni-Ti metodou DSC [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (předseda) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Ing. Jaromír Havlica, DrSc. (člen) doc. RNDr. Jaroslav Petrůj, CSc. (člen) prof. Ing. Tomáš Svěrák, CSc. (člen)
Date of acceptance
2009-06-11
Defence
Diplomantka přednesla výsledky své diplomové práce velmi entuziasticky s velkým zaujetím a erudovaně. Výsledky byly zajímavé a zpracování experimentů bylo výborné. Dotazy oponenta zodpověděla správně a diskuzi se členy komise vedla na vysoké odborné úrovni.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO