Výzkum vlastností materiálů pro použití ve vysokoteplotním solárním tepelně-akumulačním zásobníku

Abstract
Používání tepelných akumulačních zásobníků energie využívající jak změnu fáze materiálu, tak i tepelnou vodivost materiálů se jeví jako efektivní cesta pro ukládání tepelné energie s výhodami spočívajícími v akumulaci jejich vysokých objemů. Metody založené na fázových změnách materiálů jsou používané v latentních termálních zásobníkových systémech. Metody využívající ukládání tepelné energie, díky materiálovým akumulačním vlastnostem, se uplatňují v zásobníkových systémech senzibilních. V uplynulém desetiletí se oba tyto principy rozšířily pro chlazení a ohřev ve stavebnictví. Existuje celá řada systémů, které pracují v širokém rozsahu teplot, používané v různých aplikacích stavebního inženýrství. Tato práce je zaměřena na průzkum materiálů vhodných pro realizaci senzibilních termálních zásobníkových systémů, pracujících na principu ukládání solární energie.
The use of thermal storage energy, using phase change materials appears to be an effective way to store thermal energy storage with the benefits of the high amount of energy while maintaining isothermal nature of the process. PCM methods are used in latent thermal storage systems for heat pumps, as well as in solar engineering or for temperature control in spacecraft. The past decade has extended these principles for cooling and heating in the building. There are a number of PCM systems, which operate over a wide temperature range, are used in various applications. This document includes a brief overview of the development and analysis of available thermal storage working mainly on the principle of PCM.
Description
Citation
ŠOT, F. Výzkum vlastností materiálů pro použití ve vysokoteplotním solárním tepelně-akumulačním zásobníku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Fyzikální a stavebně materiálové inženýrství
Comittee
Date of acceptance
2018-06-25
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO