Vyhlídková věž v oblasti Brdy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Předmětem diplomové práce je vypracování statického řešení vyhlídkové věže v oblasti Brdy. Konstrukce je vytvořena jako 3D model. Stanovení vnitřních sil pomocí metody konečných prvků v programu Scia Engineer 15.1. Na základě těchto sil je provedeno dimenzování nosných prvků konstrukce. Jedná se o konstrukci z lepeného lamelového dřeva a oceli. Celková výška vyhlídkové věže činí 25,725 m. Půdorys ve tvaru kružnice je po výšce proměnný a směrem k vrcholu se konstrukce zužuje. Hlavním nosným prvkem je 8 zakřivených dřevěných žeber, která jsou uspořádaná radiálně po kruhovém půdorysu. Vyhlídková věž má celkem 3 vyhlídkové plošiny.
The subjekt of this thesis is a design of a viewing tower located in the area of Brdy. The structure has been created as a 3D model, the internal forces have been calculated with the use o finite element method in a structural engineering software Scia Engineer 15.1. Based on the knowledge of theses forces the design of the structural systems has been done. The materials used on this construction are glued laminated timber and steel. The height of the tower is 25,725 m. The floor plan is a shape of a circle and fluctuating smaller with the gaining height. The main structural systém consists of 8 curved posts which are radiály situated on the circular floor plan. The tower has 3 observational platforms.
Description
Citation
KOVÁČOVÁ, K. Vyhlídková věž v oblasti Brdy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukce a dopravní stavby
Comittee
prof. Ing. Antonín Lokaj, Ph.D. - předseda, prof. Ing. Jindřich Melcher, DrSc. - místopředseda, Ing. Ondřej Pešek, Ph.D. - tajemník, Ing. Dušan Hradil - člen, Ing. Pavel Húsek - člen, Ing. Ondřej Pešek, Ph.D. - člen, prof. Ing. Zdeněk Kala, Ph.D. - člen
Date of acceptance
2019-01-30
Defence
Studentka Kováčová Kristýna seznámila komisi s obsahem své diplomové práce. Na otázky a připomínky plynoucí z posudků vedoucího a oponenta a komise při odborné rozpravě nad diplomovou prací ~Vyhlídková věž v oblasti Brdy~ reagovala výborně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO