Nové přístupy k zajištění bezpečných pracovních postupů na stavbách a ochrany třetích osob při stavební výrobě

Abstract
Bezpečnost a ochrana zdraví při práci na staveništi a ochrana třetích osob při stavební výrobě je komplexní problém. Ovlivňují ji nejen zhotovitelé svým přístupem k důslednému dodržování bezpečnostních opatření, ale v první řadě zadavatelé, kteří v mnoha případech nepřistupují k otázkám ochrany života a zdraví zodpovědně, neboť uvěřili, že zajištění bezpečnosti práce bude mít dopad na zvýšení ceny za realizaci stavby. Tato disertační práce se zaměřuje na to, jak správně přistupovat k řešení bezpečnosti. Jejím cílem je ukázat, že včasné vyhledání rizik nejenže nezvýší cenu stavby, ale zajistí bezpečnost pracovníků a zároveň i ochranu třetích osob. Cílem této práce je vypracovat metodiku, jak by měl zadavatel stavby postupovat, aby realizovaná stavba splnila jeho představy ekonomické, časové a zároveň bezpečnostní. Vzhledem k širokému spektru staveb a stavebních prací se disertační práce zaměřuje speciálně na liniové stavby.
Safety and protection of health on construction sites and protection of third parties during construction is a complex problem. It is affected by contractor’s policy on ensuring thorough abidance to security requirements but, in the first place it is affected by submitters and their irresponsible appreach to protection of life and health of the construction workers. They believe that ensuring safe work enviroment would reset in increased cosi of the construction. This doctoral thesis answers the question how to guarantee safety on construction sites. The main purpose is to show that early detection of risks does not increase the construction costs but ensures safety of workers protection of third parties. Finally, the doctoral thesis provils methodology, which guides the contractor in how to proceed in order to meet the budget, schedule and safety requirements. In regard of the variety of different construction sites and works this docáral thesis focuses explicitly on line constructions.
Description
Citation
VLČKOVÁ, J. Nové přístupy k zajištění bezpečných pracovních postupů na stavbách a ochrany třetích osob při stavební výrobě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Pozemní stavby
Comittee
Date of acceptance
2018-12-05
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO