Žárovzdorné ostřivo se zvýšeným obsahem mullitu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Žárovzdorná ostřiva vyráběná z běžně dostupných jílů, jílovců a lupků v České republice většinou dosahují klasifikace šamotových ostřiv. Pro určité aplikace nejsou tato ostřiva vhodná a je potřeba použít ostřiva s vyšším obsahem oxidu hlinitého. Teoretická část diplomové práce je zaměřena na minerál mullit, který je jedním ze základních minerálů soustavy Al2O3 - SiO2. Rešerše je zaměřena na způsoby výroby mullitu, výrobu žárovzdorných ostřiv a nové možnosti modifikace stávajících surovin. V praktické části práce je provedeno ověření možnosti výroby ostřiv se zvýšeným obsahem Al2O3 podle navržených receptur.
Refractory aggregate manufactured from common clays, claystones and shales in Czech Republic are mostly classified as fireclay. For specific applications are these grogs not suitable and there is a need to use grogs with higher content of alumina oxide. Theoretical part of this thesis is focused on the mineral mullite, which is one of the basic minerals in Al2O3 - SiO2 system. Research is focused on methods of mullite production, manufacture of recfractory grog and new possibilities in modification of current raw materials. In experimental part is carried out a verification of possible production of grogs with increased alumina content according to the designed composition.
Description
Citation
ZEMÁNEK, D. Žárovzdorné ostřivo se zvýšeným obsahem mullitu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavebně materiálové inženýrství
Comittee
Ing. Jan Gemrich - předseda, Ing. Roman Žídek - místopředseda, prof. Ing. Marcela Fridrichová, CSc. - člen, prof. RNDr. Ing. Stanislav Šťastník, CSc., Ph.D. - člen, doc. Ing. Jiří Brožovský, CSc. - člen, Ing. Lenka Nevřivová, Ph.D. - člen, doc. Ing. Jan Vaněrek, Ph.D. - člen
Date of acceptance
2019-01-28
Defence
Student Zemánek David seznámil komisi s obsahem své diplomové práce. Na otázky a připomínky plynoucí z posudků vedoucího a oponenta a komise při odborné rozpravě nad diplomovou prací ~Žárovzdorné ostřivo se zvýšeným obsahem mullitu~ reagoval výborně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO