Sledování termodynamické stability thaumasitu v závislosti na zvolených vnitřních a vnějších parametrech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Tato práce se zabývá problematikou termodynamické stability thaumasitu v závislosti na zvolených vnějších parametrech. Zaměřuje se na optimalizaci přípravy způsobem hydratace ternesitu a porovnání s dalšími metodami ve vhodném prostředí. Konkrétně pomocí sacharátové metody, dále pak způsobem hydratace ternesitových slínků a vlivem kalciumaluminátových fází na stálost thaumasitu vzniklého při hydrataci ternesitového slínku. Následně se vyhodnotilo fázové složení, a to pomocí rentgenové difrakční analýzy, DTA, v některých případech pomocí elektronové mikroskopie.
This thesis deals with thermodynamic stability of thaumasite in dependence on selected external parameters. It focuses on optimizing preparation by ternesite hydration and comparing it with other methods in a suitable environment. Specifically, using the saccharate method, followed by the hydration of ternesite clinkers and the influence of calcium aluminate phases on the stability of thaumasite produced by the hydration of ternesite clinker. Subsequently, the phase composition was evaluated by X-ray diffraction analysis, in some cases by electron microscopy.
Description
Citation
ĎURTOVÁ, A. Sledování termodynamické stability thaumasitu v závislosti na zvolených vnitřních a vnějších parametrech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavebně materiálové inženýrství
Comittee
Ing. Jan Gemrich - předseda, Ing. Roman Žídek - místopředseda, prof. Ing. Marcela Fridrichová, CSc. - člen, prof. RNDr. Ing. Stanislav Šťastník, CSc., Ph.D. - člen, doc. Ing. Jiří Brožovský, CSc. - člen, Ing. Lenka Nevřivová, Ph.D. - člen, doc. Ing. Jan Vaněrek, Ph.D. - člen
Date of acceptance
2019-01-28
Defence
Studentka Ďurtová Aneta seznámila komisi s obsahem své diplomové práce. Na otázky a připomínky plynoucí z posudků vedoucího a oponenta a komise při odborné rozpravě nad diplomovou prací ~Sledování termodynamické stability thaumasitu v závislosti na zvolených vnitřních a vnějších parametrech~ reagovala výborně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO