Modelovací jazyky pro optimalizaci

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou modelování a řešení optimalizačních úloh, a to především pomocí modelovacích jazyků. Pro řešení dvou vybraných typů složených optimalizačních úloh, analýzy citlivosti a navazující optimalizace, jsou dále v práci popsána dvě původní softwarová řešení v jazyce Java, využívající modelovací jazyk GAMS, která jsou dále testována a aplikována na reálné problémy. V práci je také uvedena problematika paralelizace, kterou navrhované programy implementují.
This bachelor thesis is concerned with the area of modeling and solving of optimization problems, mainly by the use of modeling languages. For the solving of two selected types of complex optimization problems, sensitivity analysis and multistage optimization, two original software solutions in Java using the GAMS modeling language, are described in the paper, which are further tested and applied to real problems. The thesis also describes the issue of parallelism which is implemented by the proposed programs.
Description
Citation
TALPA, J. Modelovací jazyky pro optimalizaci [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Matematické inženýrství
Comittee
prof. RNDr. Jan Čermák, CSc. (předseda) doc. Ing. Petr Tomášek, Ph.D. (místopředseda) Mgr. Irena Hlavičková, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Šremr, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Štarha, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-19
Defence
Student seznámil členy komise prostřednictvím své prezentace se svojí bakalářskou prací na téma Modelovací jazyky pro optimalizaci. Následně odpovídal na otázky oponenta bakalářské práce i na otázky členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO