Využití zasklené lodžie pro předehřev větracího vzduchu - parametrická studie

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce se zabývá vlivem zasklení lodžie na předehřev větracího vzduchu. V první části jsou popsány způsoby pasivního využívání slunečního záření a větrání bytů. Jako simulační program je použit THESEUS-FE 4.0, pro který je vytvořena kapitola přenos tepla. V druhé části je popsán objekt a zvolené případové simulace, následuje vytvoření geometrického modelu a popis okrajových podmínek. Na závěr je provedeno vyhodnocení provedených simulací nejen z hlediska úspory větráním, ale i tepelných ztrát jako celku.
This thesis deals with the influence of balcony glazing to preheat ventilation air. In the first part there are described the ways of passive use of sun radiation and types of ventilation of flats. THESEUS-FE 4.0 is used as a simulation program, for which heat transfer is described. The second part contains description of flat and selected case simulation, followed by a geometric model and description of boundary conditions. Finnaly is done evaluation of case simulations not only in therms of savings in ventilation, but also for heat loss as a whole.
Description
Citation
MACHÁČEK, P. Využití zasklené lodžie pro předehřev větracího vzduchu - parametrická studie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Technika prostředí
Comittee
doc. Ing. Eva Janotková, CSc. (předseda) prof. Ing. Miroslav Jícha, CSc. (místopředseda) prof. Ing. František Kavička, CSc. (člen) prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. (člen) doc. Ing. Zdeněk Kratochvíl, CSc. (člen) Ing. Stanislav Patočka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-21
Defence
Zodpovězeny dotazy oponenta DP. prof. Pavelek vznesl dotaz k obrázku 4.2. Tepelné toky na povrchu těles a dále položil otázku "Jaké tepelné toky z povrchů objektů byly při simulacích uvažovány"? prof. Pavelek vznesl připomínku k obrázku 4.5. doc. Janotková se zeptala na uvažované hodnoty tepelných toků a z čeho vzešla podmínka 50% relativní vlhkosti vzduchu uvnitř místnosti. doc. Kratochvíl vznesl dotaz k výpočty úspory větrání.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO