Modelování netradičních monopólů v programu COMSOL Multiphysics

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá modelováním netradičních monopólů v programu COMSOL Multiphysics. Nejprve je popsána práce ve zvoleném programu. Následně se zaměřujeme na návrh a modelování tří určitých typů netradičních monopólů: kónického monopólu, monopólu s kapacitním zakončením a kapkového monopólu. Pro každý monopól jsou zobrazeny směrové charakteristiky. Diskutován je vliv změn parametrů anténního ramene. V dalším bodu práce byly vypracované modely monopólů doplněny o globální optimalizační metody: genetický algoritmus a metodu roje částic. Optimalizace proběhla v MATLABu. Byl tak vytvořen nástroj pro počítačový návrh monopólů.
The project deals with the computer simulation of non-conventional monopoles in the program COMSOL Multiphysics. First, the methodology for using COMSOL Multiphysics is described. Second, we concentrate on the design and modeling of three types of non-conventional monopoles: the conical one, the capacitively loaded one, and the drop-shaped one. For each monopole, directivity patterns are displayed. The influence of the variation of antenna dimensions to its parameters is discussed. Monopoles are mutually compared. Finally, models of monopoles are completed by global optimizations techniques: genetic algorithms and particle swarm optimization. That way, a design tool is developed in MATLAB.
Description
Citation
ZMEŠKAL, V. Modelování netradičních monopólů v programu COMSOL Multiphysics [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Dr. Ing. Zbyněk Raida (předseda) doc. Ing. Jiří Šebesta, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jana Kolářová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Petržela, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaroslav Láčík, Ph.D. (člen) Ing. Josef Halámek, CSc. (člen) Ing. Petr Šmíd, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-16
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své bakalářské práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO