Implementace ZigBee zařízení v automobilovém průmyslu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce popisuje možnosti využití ZigBee komunikačního protokolu v automobilovém průmyslu, dopravě a logistice. Dále se zabývá způsoby zavedení tohoto protokolu do praxe, včetně řešení typických případů, návrhem a realizací potřebných elektronických zařízení a modulů, sestavením řídicího software a pokusnými měřeními těchto zařízení v reálném provozu. V první části práce jsou připomenuty základní vlastnosti a parametry ZigBee. Následuje pojednání o možnostech využití ZigBee komunikátorů a jsou nastíněny způsoby jeho začlenění do praxe. Druhá část práce se věnuje rozboru konstrukce ZigBee systému pro datové přenosy se zaměřením na infrastrukturu, vytvoření schématu komunikačního systému a předběžnému návrhu blokových schémat jeho dílčích členů. Ve třetí části následuje konkretizace požadovaných funkcí a vlastností jednotlivých členů komunikačního systému a popis jejich hardware realizace. Čtvrtá část pojednává o vývoji software pro řízení komunikace, připojení a řízení funkce pomocí PC a příslušných programů, použití X-CTU firmy MaxStream pro nastavení čipu XBee a AVR studio 4 firmy Atmel pro nastavení procesoru ATmega16. Poslední část je věnována kompletaci hardware a software, pokusům s několika členy sítě v laboratorních podmínkách a ukázkám z měření dosahu ve skutečném provozu.
This bachelor’s thesis describes possibilities of usage of ZigBee communication protocol in automotive industry, transport and logistics. Thesis also deals with ways of practical implementation of ZigBee protocol including typical cases solutions, designing and realization of necessary electrotechnical devices and modules followed by compilation of control software and experimental measurements of these devices in real traffic flow. In the first part of thesis, there are some basic features and parameters of ZigBee reminded, followed by ways of ZigBee communicator usage description and adumbrating how to perform integration with existing practical systems. The second part is about analysis of ZigBee data system construction, communication system scheme design and pre-projection of block schemes of its particular cells. The third part concretizes requested functions and features of these cells and describes ways of its hardware realization. The fourth section describes controlling software design, connection and controll of functions using PC and additional programs, using of X-CTU software offered by MaxStream Company to set up XBee parameters and using of AVR Studio 4 offered by Atmel Company to set up ATmega16 processor. The last part is taken by completation of hardware and software, tests with a few of XBee chips and network nodes in laboratory conditions and examples from the real traffic range measurement.
Description
Citation
ZATLOUKAL, M. Implementace ZigBee zařízení v automobilovém průmyslu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Jiří Svačina, CSc. (předseda) prof. Ing. Milan Sigmund, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D. (člen) Ing. Jan Prokopec, Ph.D. (člen) Ing. Vlastimil Navrátil, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Viščor, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-16
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své bakalářské práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO