Generátor rušení signálu EKG

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Reálný signál EKG obsahuje nežádoucí artefakty vzniklé při jeho snímání. Z důvodu ztrát diagnosticky užitečných informací zašuměním signálu a následnou filtrací šumu je důležité seznámit se s vlastnostmi, nejčastějšími projevy a příčinou vzniku, k zamezení nebo minimalizování ztrát užitečného signálu EKG. Generátor rušení signálu EKG je výukový program, který má sloužit k osvojení metod filtrování zašuměného signálu. Uživatel programu si může ověřit efektivitu zvolené metody a rozsah deformace užitečného signálu. Program obsahuje základní typy artefaktů, jako jsou síťový brum, drift nulové izolinie, impulzní šum, myopotenciály a změna nulové izolinie signálu EKG, kterými lze zašumět signál z připravené databáze nebo jiným signálem vybraný uživatelem.
Real ECG signal contains undesirable artifacts arising from its capture. Due to loss of diagnostically useful information in the noise signal and followed by the filtering the signal is important to know the characteristics, the most common symptoms and causes, to avoid or minimize the noise ECG signal. ECG noise generator is an educational program designed to serve the learning methods of filtering the noise signal. The user program can verify the effectiveness of the chosen method and the extent of deformation of the useful signal. The program includes basic types of artifacts, such as powerline interference, baseline wander, drift, impulse noise, myopotentials and change of baseline wander of ECG signal, which can be prepared noise signal from a database or other signal selected by the user.
Description
Citation
MIKULÁŠ, K. Generátor rušení signálu EKG [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc. (předseda) doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Aleš Drastich, CSc. (člen) Doc. MUDr. Lenka Vargová, Ph.D. (člen) Doc. MUDr. Robert Roman, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-18
Defence
Student prezentoval výsledky své bakalářské práce. Komise byla seznámena s posudkem vedoucího práce a oponenta. Do diskuse se zapojil doc. Kolář, položil otázku: Do kterého typu rušení byste zařadil vliv půlčlánkového napětí? Student odpověděl s porozuměním. Do diskuse se zapojil doc. Drastich, položil otázku: Co jsou limitní hodnoty u impulsního šumu? Jak byl hodnocen poměr SNR? Student částečně odpověděl na otázku. Do diskuse se zapojil doc. Kozumplík, položil otázku: Jaký je frekvenční rozsah komplexu QRS? Student obhájil bakalářskou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO