Přesný univerzální časovač

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V dnešní době jsou kladeny velké požadavky na přesný čas. Mnohdy si to uživatel ani sám neuvědomuje možnosti využívat různé služby jen díky tomu, že čas je určitým způsobem synchronizovaný. Existuje mnoho možností, jak udržovat přesný čas.Pomocí atomových hodin, přes synchronizaci pomocí internetu, radia až po GSM, DCF. Ve velké části Evropy je dostupný signál DCF77, který je dostatečně přesný pro většinu běžných služeb a produktů. Tento signál je vysílán z dlouhovlnného německého vysílače, který je nedaleko od Frankfurtu nad Mohanem. V této práci jsem popsal možnosti přijmu signálu DCF a navrhl jsem zařízení, které je schopno tento signál dekódovat. K ovládání a nastavení modulu je potřeba osobní počítač, po nastavení je zařízení schopno pracovat dále samo bez připojeného počítače. Modul umožňuje zapínat a vypínat čtyři jednofázová zařízení do napětí 230V a proudu 10A. Nejdůležitější částí je mikrokontrolér Atmega8, který dekóduje signál, zapíná a vypíná zátěže a řídí hodiny. Atmega8 neobsahuje USB port takže pro pohodlnou komunikaci bylo potřeba doplnit modul o převodník RS232 USB. Software do mikrokontroléru je naprogramovaný v jazyce C a prostředí AVR Studia. Ovládaní aplikace je napsaná v jazyce C# a prostředí Visual Studio 2005 Profesional
Nowadays the precision of the time is highly required. Often not even the user is aware of the possibility to use different services thanks to the fact that the time is synchronized by some means. There is a plenty of possibilities how to keep exact time: through the use of atomic clock, by synchronization through the internet, radio after as much as the GSM, DCF. The signal DCF77 that is available in a great part of Europe is precise enough for most of the common goods and services. The signal is broadcasted from long-wave sender in Germany located not far from Frankfurt. In the thesis I described possibilities of the DCF signal reception and proposed the device able to decode the signal. For the usage and the configuration of the device a PC is required, after the configuration the device is able to work without a connection to the PC. Module enables to switch on and off four uniphase devices into tension 230V and electric current 10A. The most important part is microcontroller Atmega8 that decodes an signal, switches off and on the loads and operates the clock. Atmega8 does not contain USB port so for a comfortable communication it was necessary to complete the module by a converter RS232 USB. Software of the microcontroller is programmed in C-language and the AVR Studia environment. Application control is designed in C#-language and the Visual Studio 2005 Professional environment.
Description
Citation
BOHÁTKA, J. Přesný univerzální časovač [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Ivo Provazník, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Tomáš Kratochvíl, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Sedláček, CSc. (člen) Doc. Ing. Josef Dobeš, CSc. (člen) Ing. Zbyněk Lukeš, Ph.D. (člen) prof. Ing. Stanislav Zvánovec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-16
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své bakalářské práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO