Hnací ústrojí řadového pětiválcového vznětového motoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Úkolem bakalářské práce je pro zadaný pětiválcový naftový motor spočítat geometrické, termodynamické a provozní parametry válcové jednotky a poté porovnat se skutečným motorem a zhodnotit výsledky. Dalším krokem je provést výpočet termodynamického cyklu a výsledek zakreslit do p-V diagramu. Výpočet síly působící na píst, který zahrnuje návrh základních rozměrů pístu a pístního čepu, z toho vyplývající hmotnost pístní skupiny, následné maximální zrychlení a setrvačná síla pístní skupiny, výpočet měrného tlaku, napětí v pístním čepu. Stanovení základních rozměrů ojnice a materiálové vlastnosti oka ojnice a bronzového pouzdra, stanovení maximálního napětí v důsledku setrvačných sil od tlaku plynů a bezpečnost vůči mezi kluzu a mezi únavy. V úvodu práce je popsán dieselový motor od jeho vzniku přes princip činnosti, až k jeho uplatnění ve společnosti. V závěru jsou zhodnoceny výsledky výpočtu.
The aim of this graduation theses is geometrical and thermodynamic calculation of determined five-cylinder diesel engine and calculation of operation parameters of cylindrical unit and then to compare them with real motor and strike the balance. Other step is to work out thermodynamic cycle and draw the result in p-V diagram. Then to calculate power, effecting on piston which includes proposal of basic proportion of piston and wrist pin, and it follows weigh of piston group and maximal quickening and inertial force of piston group, calculation of specific pressure and pressure in wrist pin. Other purpose is to determine basic proportion for piston rod and to focus on material qualities of con rod eye and bronze case, determination of maximal pressure due to inertial forces comming from gas pressure and security against possible slip and tiredness. At the beginning is described diesel engine from its foundation, its activity to its use in company. At the close are reviewed the results of the calculations.
Description
Citation
ZARAMBUKAS, M. Hnací ústrojí řadového pětiválcového vznětového motoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojní inženýrství
Comittee
doc. Ing. Miroslav Havlíček, CSc. (předseda) prof. Ing. Václav Píštěk, DrSc. (místopředseda) doc. Ing. Ivan Mazůrek, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Novotný, Ph.D. (člen) Ing. Radim Dundálek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-18
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO