Aplikace SI, superinduktorů a FDNR v kmitočtových filtrech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce vysvětluje možnosti nahrazení cívek v elektronických obvodech a zároveň ukazuje výpočet jednotlivých diskrétních prvků. Nahrazení cívky je možné dvěma způsoby. Pomocí obvodu, který přímo nahrazuje cívku jako diskrétní součástku nebo transformací výchozího obvodu na strukturu vykazující ekvivalentní chování. U druhého způsobu je ale zapotřebí použít syntetického prvku FDNR, tedy kmitočtově závislého negativního rezistoru. Na navrženém laboratorním přípravku si studenti mohou ověřit základní aplikace superinduktorů, syntetických cívek a FDNR v kmitočtových filtrech. Mohou také transformovat indukčnosti a kapacity na libovolně zvolenou hodnotu, nahoru i dolu.
This thesis explains possibilities to substitute inductors in electronic circuits and at the same times it shows the calculation of individual discrete elements. An inductor may be substituted in two ways. Either by means of a circuit which directly replaces the inductor as a discrete element, or the circuit may be transformed into another one with similar features. For the second option, however, a synthetic FDNR element has to be used. It is a frequency depended negative resistor. Students can try out the use of superinductors, synthetic inductors in frequency filters with a specially designed facility. They also can transform inductivity and capacity arbitrarily in both directions, higher and lower.
Description
Citation
MACH, L. Aplikace SI, superinduktorů a FDNR v kmitočtových filtrech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Dr. Ing. Zbyněk Raida (předseda) doc. Ing. Jiří Šebesta, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jana Kolářová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Petržela, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaroslav Láčík, Ph.D. (člen) Ing. Josef Halámek, CSc. (člen) Ing. Petr Šmíd, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-16
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své bakalářské práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO