Obsah mléčných bakterií ve vybraných typech probiotických potravin

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Probiotika jsou definována jako živé mikroorganismy, které mají po požití pozitivní vliv na zdraví člověka i zvířat. Nejznámějšími probiotiky jsou bakterie mléčného kvašení, z nichž se nejčastěji používají laktobacily a bifidobakterie. Za terapeutické minimum se považuje denní konzumace alespoň 100 g mléčného výrobku s minimálním obsahem 1000000 probiotických bakterií v 1 g nebo v 1 ml. V této práci bylo vybráno několik výrobků, které deklarovaly na obalu probiotickou kulturu. Všechny výrobky byly podrobeny analýze na počet mléčných bakterií. Pro kultivaci byly použity dvě média - MRS agar a Modified skim milk agar. Kultivace probíhala při 37 °C po dobu 48 hodin za aerobních i anaerobních podmínek. Množství živých bakterií, které musí být ve výrobku přítomno, udává vyhláška Ministerstva Zemědělství č. 77/2003 Sb.. Kvantitativní zastoupení mléčných bakterií ve všech vybraných výrobcích vyhovovalo požadavkům legislativy.
Probiotics are defined as live microorganisms that have, if ingested, a positive impact on human and animals health. The best known probiotics are the lactic acid bacteria, among them most commonly used are lactobacilli and bifidobacteria. For therapy the minimum daily consumption of at least 100 g of milk product with a minimum 1000000 of probiotic bacteria in 1 g or 1 ml is considered. In this work, several products that have declared on the label probiotic cultures have been selected. All products were analyzed for the number of lactic acid bacteria. Two media - MRS agar and skim milk agar Modified were used for cultivation. Cultivation proceeded at 37 °C for 48 hours under aerobic and anaerobic conditions. Amount of live bacteria, which must be present in the product, indicates Ministry of Agriculture No. 77/2003 Coll.. Quantitative representation of lactic acid bacteria in all selected products comply with the requirements of legislation.
Description
Citation
PÁTEROVÁ, A. Obsah mléčných bakterií ve vybraných typech probiotických potravin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) prof. Ing. Michal Rosenberg, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen)
Date of acceptance
2010-06-08
Defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse doc. Márová: Byly vzorky hydnoceny také pod mikroskopem ?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO