Návrh a realizace laboratorního pracoviště s mikrokontrolérem RABBIT

No Thumbnail Available
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá návrhem laboratorního pracoviště pro výuku programování jednoduchých mikrokontrolerů. Pracoviště je osazeno dvěma moduly od firmy Rabbit, které jsou vzájemně propojeny pomocí lokální sítě. Navržené úlohy se soustředí na práci se základními periferiemi, jako jsou digitální vstupy a výstupy, generátor PWM signálu,hodiny reálného času a sériová komunikace. Dále se úlohy zabývají vyhodnocováním maticové klávesnice a komunikací s alfanumerickým LCD displejem. Díky možnosti jednoduchého přístupu k internetu jsou některé úlohy navrženy pro práci s~tímto rozhraním. Pro navržené úlohy byly také navrženy potřebné periferie. Díky těmto přípravkům je možné ovládání stejnosměrných motorů, krokových motorů, ovládání digitálních výstupů, ovládání LCD displeje. Každá navržená úloha obsahuje úvod, zadání, návod a vývojový diagram realizované úlohy. Návody jsou sepsány tak, aby obsahovaly důležité kroky ke správnému zvládnutí úlohy. Jednotlivé úlohy jsou koncipovány se vzrůstávájící obtížností, tak jak studenti získávají zkušenosti.
This master’s thesis contains design of laboratory stand for learning programming microcontrollers. Stand is equipped with two Rabbit modules, which are connected together over local area network. Exercises are focused on working with basic peripheries as digital inputs and outputs,PWM modulation, serial communication. Exercises are interested in evaluation of matrix keyboard and communication with alphanumeric display controller. With the ability to easy access the Internet some exercises are designed for work with this interface. To these exercises is made a preparation of external peripherals. Through these peripherals there can be can be controlled DC motors, step motor, binary outputs and inputs. Each lab exercise contains an introduction, task, instructions and the flowchart of realized exercise. Instructions are written so that it contains important steps to properly manage assignments. Individual exercises are designed to gradually increasing complexity of exercises.
Description
Citation
VÁŠA, T. Návrh a realizace laboratorního pracoviště s mikrokontrolérem RABBIT [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kybernetika, automatizace a měření
Comittee
prof. Dr. Ing. Miroslav Pokorný (předseda) doc. Ing. Petr Blaha, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Zdeněk Bradáč, Ph.D. (člen) Ing. Stanislav Klusáček, Ph.D. (člen) Ing. Petr Petyovský, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-08
Defence
Student obhájil diplomovou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO