Numerické modelování speciálního zdroje světla s LED

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce je zaměřena na numerické modelování speciálního světelného zdroje z LED. Jedná se především o rozbor problému modelování světelných úloh, o teoretický návrh zdroje a jeho následné ověření měřením. Cílem je dosažení co největší homogenity světla na ploše správným rozmístěním LED a vhodnou vzdáleností zdroje světla od osvětlované roviny. Práce je rozdělena na několik částí. V první části jsou rozebrány světelně-technické veličiny potřebné pro porozumění následující části. Ve druhé části projektu jsou rozebrány některé metody používané pro modelování světelných zdrojů. V další kapitole se popisuje postup při výběru metody a samotné modelování v programu MATLAB. Poslední část se zabývá měřením realizovaného zdroje a má ověřit správnost postupu teoretického modelování. Měření je v závěru porovnáno s teorií.
This work presents information about numeric simulation of special light sources based on LED. In first, theoretical problems of light simulation are analyzed, next the LED source is designed and finally experimental measurement is done to confirm the results. The target is to aim maximal homogeneity due appropriate layout of LEDs. Content of this work is divided into several parts. In first part the measurement units used in light sources description are explained to understand next parts of the document. Second part describes some of the methods used for simulation of the light sources. Next chapter explains procedure for selection of the method and deals with simulation of light source design in MATLAB. Last part of this work is focused on experimental verification of designed light source, when measured data are compared with the simulated results.
Description
Citation
NEPOR, F. Numerické modelování speciálního zdroje světla s LED [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Jarmila Dědková, CSc. (předseda) prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Milan Chmelař, CSc. (člen) prof. Ing. Tomáš Dostál, DrSc. (člen) doc. Ing. Miloslav Steinbauer, Ph.D. (člen) Ing. Luděk Závodný, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-17
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO