Sbor dobrovolných hasičů - významná složka integrovaného záchranného systému

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Sbory dobrovolných hasičů a jejich jednotky jsou neodmyslitelnou součástí obcí a velkých průmyslových podniků v České republice. V bakalářské práci se zaměřím zejména na organizaci a činnost sborů dobrovolných hasičů obcí a jejich jednotek. Uvádím rozdíl mezi pojmy SDH a jednotkou SDH obce. Porovnám působnost dobrovolných hasičů v rámci EU. Krátce zmíním historii dobrovolných hasičů v českých zemích. Legislativně vymezím systém požární ochrany v České republice a úlohu jednotek SDH obcí. Dále se zaměřím na jednotky SDH a na jejich činnost zejména v rámci plnění úkolů ochrany obyvatelstva. Praktická část je věnována jednotkám SDH obcí v kraji Vysočina a v okrese Havlíčkův Brod, které jsou předurčeny k plnění specifických úkolů v oblasti ochrany obyvatelstva. V závěru práce jsou uvedeny výsledky vlastního výzkumu návrhy ke zlepšení situace v dané problematice.
The associations of volunteers of fire-fighters and their fire units are inseparable part of municipals and large industrial enterprises in the Czech Republic. My bachelor thesis concentrates on organization and activity of volunteer fire-fighter associations and voluntary fire units that exist almost in every Czech village. I specify the difference between the terms association of volunteers of fire-fighters and fire units that are established by municipality. I try to compare the competency of voluntary fire-fighters in terms of European Union. I mention the history of voluntary fire-fighters in Bohemia and Moravia in short. I specify the system of fire services in the Czech Republic and the role of voluntary fire units legislatively. Then I focus on voluntary fire units and their activity in the sphere of civil protection. My practical part specializes in voluntary fire units in the region “Vysočina” and district “Havlíčkův Brod” that are predetermined for civil protection. At the end of the thesis I expose the investigations and suggestions.
Description
Citation
POPELOVÁ, B. Sbor dobrovolných hasičů - významná složka integrovaného záchranného systému [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Krizové řízení a ochrana obyvatelstva
Comittee
doc. Ing. Jaromír Novák, CSc. (předseda) prof. RNDr. Zdeněk Friedl, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Josef Čáslavský, CSc. (člen) prof. Ing. Vladimír Adamec, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Zahradníček, CSc. (člen)
Date of acceptance
2010-06-23
Defence
Studentka prezentovala výsledky své bakalářské práce. Komise vyslechla posudky vedoucího a oponenta, poté se studentka vyjádřila k připomínkám, dotazům a po diskuzi následovalo hodnocení.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO