Výroba držáku objemovým tvářením

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Projekt vypracovaný v rámci inženýrského studia oboru 2307 předkládá návrh technologie výroby držáku objemovým tvářením z oceli 12 020.0. Na základě literární studie problematiky zápustkového kování a výpočtu bylo navrženo kování na svislém klikovém lisu LMZ 1600 A s nominální kovací silou 16 MN (výrobce ŠMERAL Brno). K vysunutí součásti je použit spodní vyhazovač. Polotovar bude ohříván v indukční peci SOP 400kW, ostřih se provede na ostřihovacím lisu LKOA 200 o síle 2 MN. Zápustky jsou upnuty v držáku zápustek QLZK 1600/UC, jsou vyrobeny z nástrojové oceli 19 552.9 Součástí projektu je ekonomické zhodnocení výroby a vypracování výrobních výkresů.
The project elaborated in frame of engineering studies branch 2307. The project is submitting design of technology production of holder by solid forming of steel 12 020.0. Pursuant to of the literary pursuit a problem of die forging and calculation was designed forging on a vertical cranked press LMZ 1600 and with nominal forging force 16MN (producer ŠMERAL Brno). The lower ejector is using for extrusion component.Heating billet is accomplished by using induction furnance type SOP 400kW.For trimming is used trimmning press LKOA 200 with force 2 MN. For holding of dies is used holder QLZK 1600/UC, dies are made of instrumental steel 19 552.9. A part of this project is economic estimation of production and produce of manufacturing drawings.
Description
Citation
NEJEDLÝ, P. Výroba držáku objemovým tvářením [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Radko Samek, CSc. (předseda) prof. Ing. Milan Forejt, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Zdeněk Lidmila, CSc. (člen) Ing. Jiří Tomášek, CSc. (člen) Ing. Jan Leimberger, CSc. (člen) doc. Ing. Bohumil Pacal, CSc. (člen)
Date of acceptance
2010-06-22
Defence
Student seznámil komisi s výsledky diplomové práce. Student odpověděl na otázky oponenta. Otázky komise: 1. Jaký je dovolený pokles otáček u kovacích lisů? 2. Má například vyhazovač maximální výkon ve stejnou dobu jako tvářecí síla? 3. Jak je to s výkonem elektromotoru u lisů se setrvačníkem? 4. Proč je u dané oceli velké rozmezí meze pevnosti? 5. Je srovnáváno ekonomické hodnocení neopracovaného výkovku a obrobku? 6. Proč je u daného materiálu zařazeno popouštění?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO