Využití metody EIS pro stanovení vývoje stavu sedimentů v klidné kapalině

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Nalezení rozhraní mezi sedimentující hmotou a nosným médiem patří k běžným úkolům v různých oblastech průmyslu, typicky čistírenství a úprava vod. Předkládaná práce je zaměřena na ověření použitelnosti metody elektrické impedanční spektrometrie (EIS) pro určení rozhraní mezi zeminou a vodou. Použitelnost byla ověřena experimentálně na třech vzorcích zeminy. Konkrétně se jedná o jeden vzorek písku a dva vzorky hlíny, jež se lišily svojí zrnitostí. Součástí práce je i stručné představení metody EIS a použitého přístroje pro měření impedance Z-metr III. V závěru práce je na základě dosažených výsledků diskutována použitelnost metody a prokazatelnost určení rozhraní voda-zemina.
Determination of interface between sediment and liquid belongs to common tasks in various fields of industry like sewage and/or water treatment. The aim of presented work is verification of suitability of electrical impedance spectrometry (EIS) method for determination of interface between soil and water. The suitability was verified on three samples of soil. The first one was a sand while other two were loam of different grain sizes. Introduction of both the EIS method and Z-meter III instrument used for measurements is presented in this work too. Within conclusions the suitability of the method and provability in determination of water-soil interface are discussed.
Description
Citation
HRADILOVÁ, I. Využití metody EIS pro stanovení vývoje stavu sedimentů v klidné kapalině [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
Date of acceptance
2012-06-13
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO